Yaşam 'Selfie' çekenler! Deli değilsiniz

'Selfie' çekenler! Deli değilsiniz

Paylaş
'Selfie' çekenler! Deli değilsiniz

Son dönemde sosyal medyayı kasıp kavuran 'selfie' çılgınlığının aslında bir 'ruhsal bozukluk' olduğunu iddia eden 'bilimsel' haber Türkiye'de gündemi sarstı; ancak bu haberin sahte olduğu ortaya çıktı. Haberin atfedildiği kaynak, posta.com.tr'ye yaptığı açıklamada kendilerinin böyle bir ifade kullanmadığını söyledi

POSTA.COM.TR

Uydurma haberler yapan Filipinler merkezli bir internet sitesinde yayımlanan bir haber, Twitter'daki Türk kullanıcılar tarafından gerçek sanılınca sosyal medyada gündem yarattı. Haberin 31 Mart tarihli olması ve ne atfedilen kaynağın internet sitesinde, ne de başka güvenilir kaynaklarda yer almaması, sahteliğin göstergesi oldu.

"The Adobo Chronicles" sitesinde yayımlanan ve birçok kullanıcı tarafından gerçek zannedilen "Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) resmen açıkladı: 'Selfie' ruhsal bozukluk" başlıklı haberde, hastalığın adının da 'selfitis' olduğu belirtiliyordu!

Ancak bu haber ne APA'nın kendi sitesinde, ne de güvenilir başka kaynaklarda yer aldı.

APA'DAN, POSTA.COM.TR'NİN SORUSUNA YANIT

posta.com.tr'nin elektronik posta yoluyla ulaştığı APA yetkilileri, "Biz 'selfie' için 'ruhsal bozukluk' tanımlaması yapmadık" ifadesini kullandı.

Açıklama, Amerikan Psikiyatri Birliği'nin İletişim ve Halkla İlişkiler Departmanı'nda görevli Medya İlişkileri Uzmanı Erin Connors tarafından yapıldı.

O sahte haberde şu ifadeler kullanılıyordu:


Tıp dünyasında saygın bir yere sahip Amerikan Psikiyatri Birliği'nin (APA) Chicago'daki yönetim kurulu toplantısında yapılan açıklamada, 'selfie' olayı bir 'ruhsal bozukluk' olarak tanımlandı.

Hastalığın adını 'selfitis' koyan APA, bunu, "Takıntılı bir şekilde kendi kendinin fotoğrafını çekme ve bunu sosyal medyada paylaşarak özsaygı kazanma arzusu" olarak nitelendirdi.

APA'ya göre bu ruhsal bozukluğun üç evresi var:

Sınırda selfitis: Her gün en az 3 kere kendi kendinin fotoğrafını çekmek ama sosyal medyada paylaşmamak

Akut selfitis: Günde en az 3 kere kendi kendinin fotoğrafını çekip her birini sosyal medyada paylaşmak

Kronik selfitis: Kontrol edilemez bir biçimde günün her saati kendi kendinin fotoğrafını çekmek ve günde altıdan fazla kez sosyal medyada bunları paylaşmak

APA'ya göre halen bu ruhsal bozukluğun tedavisi bulunmuyor. Bilişsel Davranışsal Terapi seanslarıyla geçici bir tedavi sağlanabildiği belirtiliyor.

Haberin Devamı