Yaşam Bir leyleğin çok acıklı aşk hikayesi

Bir leyleğin çok acıklı aşk hikayesi

Paylaş
Bir leyleğin çok acıklı aşk hikayesi

Bayburt'ta eşi 11 yıl önce elektrik akımına kapılarak telef olan leylek, göç mevsiminin tamamlanmasına rağmen bu yıl da göç etmedi

Kuş türleri üzerine çalışma yürüten Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Fen Bilgisi Öğretim Görevlisi Abdurrahman Sefalı, Türkiye’de 470 civarında kuş türü bulunduğunu, bunların bir kısmının göçmen olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Leyleklerin de göçmen kuşlardan olduğunu ifade eden Sefalı, "Leylekler özellikle Ağustos-Eylül ayı ortalarında ülkemizden göç etmeye başlarlar, Afrika’ya uçarlar. Afrika’dan da Şubat-Mart ayı ortalarında yeniden ülkemize gelirler. Leylekler göçmen kuşlardır ancak Arpalı beldesindeki leyleğimiz bu yıl da göç etmedi" dedi.

Bayburt Üniversitesinde kuş gözlemciliği yapan arkadaşlarıyla Bayburt’ta yaşayan kuş türlerini gözlemlemeye çalıştıklarını belirten Sefalı, şöyle devam etti:

'BURADA KALMASI İLGİNÇ'

"Şu ana kadar sadece şehir merkezinde 50 civarında kuş türü tespit ettik. Kuş türlerinin fazla oluşuna en çok Çoruh Nehri’nin katkısı var. Suyu seven kuşlar buraya geliyor. Leylekler de sucul türlerdendir ve sulak alanlarda beslenirler. Kuş gözlemlerimize devam edeceğiz, özellikle bu kış Arpalı beldesindeki leyleği yakından takip etmeyi planlıyoruz. Diğer leylekler göç etmesine rağmen onun burada kalması ilginç. Özellikle kış aylarında nasıl beslendiğini, nerelerde barındığını, soğuk geçen, hatta sıfırın altına düşen kış gecelerinde neler yaptığını merak edip incelemek istiyoruz."

Haberin Devamı

Sefalı, yöre halkının 11 yıldır beldelerinden göç etmeyen leyleğe ayrı bir ilgi gösterdiğini de ifade ederek, "Halkın leyleğe karşı saygıları var. Zaten ülkemiz genelinde leylek sevilen bir kuş. İnsanlar tarafından fazla zarar gören bir tür değil. Yöre halkı da hem leylekten hem de göç etmemesinden oldukça memnun. Göç etmemesinin bir hikayesi olduğunu söylüyorlar. Eşinin akıma kapılarak telef olduğunu, ondan sonra kuşun buradan göç etmediğini belirtiyor yöre halkı" diye konuştu.

'BURASI O LEYLEKLİ YER Mİ?'

Leyleğin kubbesine yuva yaptığı Arpalı Merkez Camisi İmam Hatibi Alim Kıraç ise bir yıldır bu camide görev yaptığını, leyleğin göç etmemesi nedeniyle yapılan haberlerin beldenin tanıtımına önemli katkı yaptığını ifade ederek, şunları şunları söyledi:

"Yöre halkından öğrendiğimiz kadarıyla leylek, elektik akımına kapılarak ölen eşi nedeniyle 11 yıldır buradan göç etmiyor. Leylekler göçmen kuşlardır ama bu leylek eşi öldükten sonra hiç göç etmedi. Beldemize gelenler bazen ’burası o leylekli yer mi’ diye soruyorlar. Bu da beldemiz için o anlamda ayrıcalık timsali. Biz de leyleği beldemiz adına korumaya çalışıyoruz. Camimizde de temizlik ve bakım yapılırken yuvasının bozulmaması için özen gösteriyoruz."

Haberin Devamı

AA