Yaşam Herkes bu sayfayı konuşuyor

Herkes bu sayfayı konuşuyor

Paylaş
Herkes bu sayfayı konuşuyor

Afyonkarahisar'da meydana gelen ve 25 askerimizin şehit olduğu cephanelik patlamasıyla ilgili en dikkat çekici birinci sayfayı POSTA yaptı. Şair Nazım Hikmet'in 'Kuvayi Milliye Destanı'nın sözlerini manşet yapan POSTA'nın haberi sosyal medyada gündem oluşturdu. İşte o sayfa ve o haber…

Atatürk''ün 'Büyük Taarruz' emrini verdiği Kocatepe'nin eteklerindeki cephanelik patladı. Mustafa Kemal'in 25 askeri şehit oldu

Afyonkarahisar’daki ‘Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’nın cephaneliğinde önceki akşam meydana gelen patlama sonrası ortalık cehenneme dönmüştü. Alevlerin ortasında, Atatürk’ü Kocatepe’de gösteren o meşhur fotoğrafın büyütülmüş metal figürü vardı. Atatürk, Nazım Hikmet’in ‘Kuvayi Milliye Destanı’nda yazdığı gibi askerlerini kurtarmak için sanki Kocatepe’den Afyon Ovası’na atlayacaktı

ACI BİLANÇO SABAH ANLAŞILDI

Afyonkarahisar’a 5 kilometre uzaklıktaki ‘Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’nın cephaneliğinde önceki akşam 21.15’te peş peşe iki patlama olmuştu. İtfaiye, patlamanın ardından çıkan yangına, etrafa bombalar saçıldığı için hava aydınlanana kadar müdahale edememişti. Dün sabah yangın söndürüldü ve patlamanın çok acı bilançosu ortaya çıktı. Cephanelikte bulunan 25 asker şehit oldu, 8 asker de yaralandı.

7 KİLOMETRE ÖTEYİ BİLE ETKİLEDİ

Patlama çevrede panik yarattı. Halk deprem olduğunu düşünüp sokağa çıktı. Kışlaya 7 kilometre uzaklıktaki köylerde bile camlar kırıldı. Çevreye saçılan mühimmatın patlama ihtimaline karşı kışlaya en yakın köy olan Kışlacık boşaltıldı. Şehitlerin isimleri belirlendi ama naaşlar ailelere teslim edilemedi. Parçalanmış ve yanmış cesetler kimlik tespiti için Ankara Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

17 ŞEHİT KISA DÖNEM ASKERDİ

Şehitlerin ikisi astsubay, ikisi uzman çavuştu. 17’si onbaşı rütbesiyle 6 aylık kısa dönem askerlik yapan üniversite mezunlarıydı. 4’ü de uzun dönem askerlik yapan erlerdi. Patlayan cephanelik, Atatürk’ün 26 Ağustos 1922’de ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir‘ diyerek ‘Büyük Taarruz’un emrini verdiği Kocatepe eteklerindeydi. Atatürk’ün o günlerde çekilmiş fotoğrafının dev boyuttaki demir figürü patlama sonrası alevler arasında kaldı.

FACİANIN TEK ŞAHİDİ ATATÜRK

Atatürk kimsenin yaklaşamadığı cephanelikte Mehmetçiklerin yaşadığı facianın tek şahidiydi. Kemal Paşa, Mehmetçiklerini alevlerin arasından almak için, büyük şair Nazım Hikmet’in ‘Kuvayi Milliye Destan’ında söylediği gibi düşünceli biçimde bekliyordu: “Bıraksalar ince uzun bacakları üstünde yaylanarak ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak Kocatepe’den Afyon Ovası’na atlayacaktı.”

POSTA

Haberin Devamı