Yaşam Sıradışı bir hikâye: İki doktor bir yolculuk

Sıradışı bir hikâye: İki doktor bir yolculuk

Paylaş
Sıradışı bir hikâye: İki doktor bir yolculuk

1950'lerin Türkiyesi'nde Orta Anadolu köylerinde çalışırken dost olan farklı kültürlerden, farklı eğitim düzeylerindeki iki kişinin, Amerika'dan gelen çiçeği burnunda doktor Warren H. Winkler ile Kayserili “Tohtur” Salih'in yolculuğu...

Dr. Warren H. Winkler’ın Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “İki Doktor Bir Yolculuk” kitabı, o yılların Türkiyesi’nin canlı bir sosyo – ekonomik ve kültürel resmini çiziyor.

Haberin Devamı

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan İki Doktor Bir Yolculuk kitabı, Amerikalı doktor Warren H. Winkler’ın 1959-1967 yılları arasında Kayseri Talas’ta çalışırken tuttuğu tıbbi kayıtlar ve günlüklerden derlenmiş. Anlatımlarda her ne kadar Dr. Winkler’ın anıları ve bakış açısı öne çıksa da, en az kendisi kadar önemli bir kahraman daha var kitapta: “Tohtur” Salih...

Yöre halkının deyimiyle “Tohtur” yani doktor olarak anılan Salih Tokgöz, aslında hiç tıp eğitimi almaz. Hatta dönemin şartları ve maddi yetersizlikler sonucu ilkokulu yarıda bırakmak zorunda kalır. Ancak askerlik hizmetini sıhhiye bölümünde yaptığı için köyüne döndüğünde ona bu isim verilir. Askerde doktorlarla çalışma fırsatı bulan Salih, otopsilere yardımcı olur hatta portakallar üzerinde çalışarak iğne yapmayı bile öğrenir.

Haberin Devamı

Bambaşka kültürlerden gelen farklı eğitim düzeylerindeki bu iki kişi, Anadolu insanına yardım ederken karşılaşıp dost olurlar. Şu an hala İstanbul’daki özel bir hastanede görev yapan Dr. Winkler, bize kitabında az rastlanır bir özverinin ve adanmışlığın olduğu kadar, dostluğun ve karşılıklı saygının da hikâyesini anlatıyor.

Dr. Winkler ve ekibinin Orta Anadolu’da hiç bilmedikleri bir coğrafyada, tanımadıkları bir ülkenin ve kültürün insanlarına ilkel koşullarda, kar kış demeden tıbbi bakım vermeleri, halk sağlığı ve eğitim programları geliştirmeleriher kesimden okurun özellikle de genç hekimlerin ilgisini çekecek.