Yaşam Yüce Mahkeme, FBI'ın Yetkilerini Genişletti!

Yüce Mahkeme, FBI'ın Yetkilerini Genişletti!

Paylaş
Yüce Mahkeme, FBI'ın Yetkilerini Genişletti!

Amerika Yüce Mahkemesi, FBI’a, tam kapsamlı, uzaktan “Bilgisayar tarama” yetkisi sağladı.

NSA’ın (National Security Agency – Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı) yetkileri, dünya çapında ciddi bir şekilde tartışılır ve hatta Amerikan Kongresi tarafından dahi sorgulanırken; Yüksek Mahkeme’den sansasyonel bir karar geldi.

Haberin Devamı

Yüksek Mahkeme’nin kararına göre, yargıçlar bir imzayla, dünyanın herhangi bir yerindeki, herhangi bir Amerikan vatandaşının bilgisayarının, uzaktan kontrol uygulamaları ile taranmasına izin verecek. Bu karar, o kadar geniş uçlu ki; FBI, suçlu olduğunu düşündüğü kişi ile bağlantısı bulunan bulunan herhangi bir kişinin de verilerini inceleyebilir.

Karar, pek çok sivil toplum örgütünün yanı sıra, Amerika’nın en büyük teknoloji şiddetleri Google ve Apple tarafından şiddetle protesto edildi.

Google sözcüsü, “Bir bilgisayarın uzaktan taranması demek, dünyanın dört bir yanındaki bilgisayar sahiplerinin mahremiyetine veda etmek anlamına geliyor.” diyerek, mahkemeye, Mart ayında başvuruda bulunmuştu. Yerel Mahkeme, Amerika sınırları dahilindeki aramaları meşru görse de, özellikle Uzak Doğu IP’lerine müdahalenin uygun olmadığını duyurmuştu. Şimdi ise Yüksek Mahkeme, sahte IP olabileceği gerekçesiyle tüm FBI eylemlerine izin verdi. Elbette FBI’ın bunu yapması için, mahkemeye kişi hakkında ciddi kanıtlar sunmasa ve yargıçlardan imza alması gerekiyor. Yine de, kapsamlı düşünülünce, teorik olarak korkutucu bir durum ile karşı karşıyayız.

Haberin Devamı

Her suç, uzaktan bilgisayar tarama kapsamına giriyor. Bilişim suçlarına öncelik veriliyor. Bilişim suçları arasında, çocuk pornosu “Amber Alarmı (Bir çocuğun kaçırıldığı veya tehlikede olduğu düşünüldüğünde, Amerika kapsamında, medya birimleriyle ortak çalışma yürüterek verilen alarm)” kapsamında.

Demokrat Parti Senatörü Ron Wyden, “Basit bir arama izni sayesinde, binlerce, milyonlarca veriye ve sayısız bilgisayara girilebiliyor. Suçluların taranması doğal onlar için bir ama yok. Bizim korkumuz kurbanların mahremiyeti.” diyerek, karara tepki gösterdi.

Kongrenin de, Mayıs ayında durumu tartışmak için toplanması bekleniyor.