Yaşam Gözlerine bakan taşa dönüyor!

Gözlerine bakan taşa dönüyor!

Paylaş
Gözlerine bakan taşa dönüyor!

Burdur'daki antik kentte bulunan ve Yunan mitolojisinde 'Gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı, keskin dişli, dişi mitolojik yaratık' (Medusa) mozaiğinin üzeri kontrol amaçlı açıldı

Burdur'daki Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte bulunan 3 bin 600 kişilik Odeion yapısının kentteki üzeri kapalı tek yapı olmasından dolayı kış aylarında tiyatro, uluslararası mahkemelerin yapıldığı yargı binası ve meclis binası olarak da kullanıldığını söyledi.

ÖRNEĞİ DÜNYADA YOK

Antik dönemde, üzeri çatıyla kapatılmış en büyük yapılardan biri olan bu eserin orkestra zeminini kaplayan medusa mozaiğinin 2009 yılındaki kazılarda ortaya çıkarıldığını anlatan Özüdoğru, "Mozaik ince ve renkli mermer plakalardan yapılmış. Bu yapım tekniği Opus Sectile olarak adlandırılıyor ve şu an bilinen bu teknikte yapılmış başka bir medusa dünyada yok" dedi.

Özüdoğru, 11 metre çapındaki medusanın en geniş yerinin 4 metre 35 santim olduğunu kaydetti. Medusayı 2009 yılından sonra kontrol amaçlı ilk kez açtıklarını anlatan Özüdoğru, "2009 yılında uzman restoratörlerin verdiği raporlar doğrultusunda, orkestra zemininin üzerini 5 farklı katmanla kapatmıştık. Bu yıl hem kontrol amacıyla açtık, hem de restoratörlerimiz fizibilite çalışması yaptı" dedi.

RESTORASYON ÖNÜMÜZDEKİ YIL


Restoratörlerin, medusanın restorasyon ve konservasyon çalışmaları için neler yapılması konusunda kendisine bir rapor sunduğunu anlatan Özüdoğru, "Önümüzdeki yıl medusanın restorasyonunu gerçekleştireceğiz. Restorasyondan sonra odeionun üzeri kapatılırsa, medusanın üzeri de camla kaplanacak ve ziyaretçiler için sergilenecek" diye konuştu.

Özüdoğru, 2011 yılı kazı çalışmaları sırasında odeion yapısının hemen önünde yer alan stoa bölümünde bir başka mozaik döşeme daha bulunduğunu, beyaz ve gri tesseralardan oluşan bu mozaiğin 15 farklı geometrik desenli panolar halinde yapıldığını belirtti.

Yaklaşık 540 metrekare büyüklüğündeki bu mozaiğin Anadolu’da yerinde sergilenen en sağlam ve en büyük mozaik olduğunu anlatan Özüdoğru, bu eseri özenli bir şekilde koruduklarını bildirdi.

Medusanın içinde yer aldığı odeionun bir benzerinin de Atina’da bulunan Herodes Atticus Odeion’u olduğunu anlatan Özüdoğru, bu yapıların dünya arkeolojisi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

AA

Haberin Devamı