Derya Özel Dağların ötesinde sanat: Baksı Müzesi
HABERİ PAYLAŞ

Dağların ötesinde sanat: Baksı Müzesi

Uzun zamandır arkadaşlarımdan duyduğum, fotoğraflarını gördüğüm ve herkesin anlata anlata bitiremediği Bayburt'taki Baksı Müzesi'ne nihayet benim de yolum düştü. Gördüğüm manzara ve müzedeki eserlerin güzelliğinin yanısıra buranın hikayesi beni ayrı etkiledi.

Baksı Müzesi'ni genel olarak anlatacak olursak, Bayburt’a 45 km uzaklıktaki Bayraktar Köyü'nde kurulu çağdaş sanat müzesi. Kurulduğu Bayraktar Köyü'nün eski adı olan "Baksı" sözcüğü eski Türklerde bilgin, hekim, şaman anlamlarına geliyormuş. Müze, hem çağdaş sanat, hem de geleneksel el sanatlarına ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

Sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, içinde yaklaşık 10 bin kitabın bulunduğu kütüphane ve konukevi gibi bölümlere sahip olan müze 40 dönümlük bir alanda kurulmuş. Bayburtlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından 2012'de inşa edilmiş. 2000 yılında oluşmaya başlayan müze fikri, 2005 yılında bir Baksı Kültür Sanat Vakfı ile gelişmeye devam etmiş.

Ana bina, 2010 yılında devletten hiçbir maddi yardım almadan, tamamlanıp 2010 yılı Haziran ayında İstanbul Modern Tanıtımı, Temmuz ayında ise halka açılışı yapılmış. Baksı Müzesi, Avrupa Parlamenterler Meclisi himayesinde verilen “2014 Yılı Avrupa Konseyi Müze Ödülü”nü Strazburg, Palais Rohan’da almış.

Gelelim asıl hikayeye...

Bayburt Köyü 50 haneli, yaklaşık 270 kişilik ufak bir köy. İlkokul 5'e kadar bu köyde okuyabilen çocuklar, daha fazlasını okumak isterse çevre illerde yatılı okumak zorunda. İşte bu yüzden de bu köyde kız çocukları daha az okuyor. Hüsamettin Koçan işte bu köyde büyümüş, yatılı okuyup üniversiteyi İstanbul'da güzel sanatlar fakültesinde okumuş.

Köyünün ve ailesinin hasreti içinde bir gün kendi köyü için bir şeyler yapma sevdasıyla yıllar geçip gitmiş. Ve gün gelip de köyü için bir şeyler yapmak istediğinde köyünde 1500 metrekarelik bir alana Baksı Müzesini kurmaya karar vermiş.

Gidip gelmesi bile meşakkatli bu yere 10 yıl boyunca beton ve harç taşıdığı için köylüler "bizim Hüsamettin delirmiş" diyorlar önce ama Hüsamettin Koçan vazgeçmiyor ve ileride Vakıf olacak Baksı Müzesi'ni devletten hiçbir maddi destek almadan yapmaya başlıyor.

Haberin Devamı

Köye 800 mt uzaklıkta, tam da anne babasının mezarlarının diğer tepeden baktığı alana kuruluyor Baksı Müzesi. Sanatseverler'in de desteğiyle hepsi eserlerini müzeye bağışlıyor ve satılan eserlerin gelirleriyle Baksı Müzesi tamamlanıyor. 10 bine yakın kitabın olduğu bir de kütüphane kuruluyor içeride. Köy çocuklarını sanatla da buluşturuyor müze.

Onlar için atölyeler kurulup, çocuk şenlikleri tertip ediliyor her yıl. Yarışmalar düzenlenip kazanan çocuklara burs imkanı veriliyor. Kadınlar geleneksel el dokuması Ehram üretiyor, İstanbullu tasarımcılar da bunlardan moda yaratıyor.

Bunlar hem Baksı Müzesi'nde hem de İstanbul'da satılıyor. Kadınlara bir istihdam da sağlıyor Baksı Müzesi.

Hikaye ilk önce imkansız gibi başlasa da şimdi Bayburt'un Bayraktar Köyü'nde 40 dönümlük bir alanda sanat herkesle buluşuyor.

Benim naçizane tavsiyem, okullar kapanınca çocuklarınızı alın ve Baksı Müzesi'ni mutlaka görün.

Haberin Devamı

*Sacred7 Travel'e teşekkürler...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder