Derya Özel Gıda güvenliği hakkında ne biliyoruz?
HABERİ PAYLAŞ

Gıda güvenliği hakkında ne biliyoruz?

Haberin Devamı

Geçen hafta 5. Gıda Güvenliği Konferansı'nda moderatölük yaptım. Birbirinden kıymetli hocalar ve konuşmacılardan öyle enteresan bilgiler edindim ki, yiyip içtiğimiz, evimize soktuğumuz gıdalar hakkında ne kadar az şey bildiğimi farkettim.

Bizi yanıltacak ürün etiketlerini, doğru bildiğimiz yanlışları,'doğal ürün' kavramının ne olduğunu, yanıltıcı reklamları ve bütün bunların önüne nasıl geçebileceğimizi konuştuk panelde. Mesela Ali Esat Karakaya sunumunda, bir televizyon kanalının ana haberinde evlerimize soktuğumuz sucuğun içindeki nitrattan bahsedildiğine dikkat çekiyor. 'Bomba yapımında kullanılan nitrat, evlerimize sucuğun içinde giriyor' diye anons etti haber spikeri. Haberi duyan milyonlarca insanın kafasında haliyle korkunç bir şey yediğimiz canlanıyor. Halbuki ıspanakta da nitratın bulunduğunu ve vücudumuzun tolere edebileceği miktarda nitratı zaten sebzelerden de aldığımızı açıklıyor Ali Esat hoca. Bu haberi bu şekilde sunmak, insanlarda paniğe sebep oluyor.

Bunun gibi daha nice haberle bizler yanlış ve eksik bilgilendiriliyoruz. Üzerine 'doğal' yazısı yapıştırılınca, aldığımız ürünün doğal olduğunu düşünüyoruz. Halbuki 'doğal' kelimesi ölçülemeyen birimlerden biri. Ya da üzerinde arı logosu gördüğümüz ürünlerin organik olduğu yanılgısına hepimiz kapılıyoruz. Etiketleri doğru okumayı bilmiyoruz. İşte bu yüzden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca Gıda kontrol ve Laboratuvarları'nda ciddi kontrollerden geçiyor her ürün. Türkiye Gıda ve İçecek Dernekleri ve Gıda Güvenliği Derneği de, yanlış bilgilendirmeye savaş açmış durumda. İnsanlar maalesef kötü haberlere inanmaya daha meyilli oldukları için, işin aslını astarını araştırmadan hemen her söylenene kanıveriyor. Aldığınız ürünlerin güvenilirliğinden emin olmak için tüketici telefonlarından bilgi alabilir ya da bu derneklerle irtibat kurabilirsiniz.




Sıradaki haber yükleniyor...
holder