Mehmet Coşkundeniz Aşık değil bağımlısın öyleyse kurtulmalısın
HABERİ PAYLAŞ

Aşık değil bağımlısın öyleyse kurtulmalısın

AŞK DOKTORU MEHMET COŞKUNDENİZ

mehmet.coskundeniz@posta.com.tr

twitter.com/askdoktoru

1) KURTULMAYI AMAÇ EDİNİN

İlk aşamada bu ilişkinin size zarar verdiğini, böyle devam ettiğiniz takdirde ruh ve beden sağlığınızın bozulacağını kabul etmeniz gerekiyor. Şu anda hayatınızdaki en önemli konu bu bağımlılıktan kurtulmak olmalı. Çünkü bu sorunu halledemezseniz hayatınızdaki her şey kötü gidecek ve çok daha büyük sorunlarla uğraşmak zorunda kalacaksınız. Bu nedenle diğer sorunlarınızı erteleyeceksiniz ve sadece bunu halledeceksiniz. Bunun için ailenizi, yakın arkadaşlarınızı, dostlarınızı alarma geçireceksiniz.

Haberin Devamı

2) SADECE KENDİNİZİ DÜŞÜNÜN

Bugüne kadar bu ilişkide önceliğiniz hep sevgilinizdi. Hayatınızın her anını, yapacağınız her şeyi ona göre planlıyordunuz. Artık kendinizi düşünme zamanı geldi. Bu nedenle kesinlikle ‘Hayır’ demeyi öğrenmeniz gerekiyor. Sevgiliniz de sizin ona bağımlı olduğunuzun farkında. Bu nedenle “Gel” dediğinde geleceğinizi, “Git” dediğinde gideceğinizi biliyor. “Hayır” demek için kendinize bahaneler bulun. “Neden gelmiyorsun?” sorusu karşısında cevaplarınız hazır olsun. “Evde işim var”, “Annemin bana ihtiyacı var”, “Yeni bir iş aldım onunla ilgilenmeliyim” gibi...

3) SİZİ SEVMEDİĞİ GERÇEĞİYLE YÜZLEŞİN

Bağımlı aşıkların en büyük problemi sevgililerinin onu sevmediği düşüncesini bir türlü kabul etmemeleri. Sevgili, “Bırak artık peşimi, seni sevmiyorum” dese ya da böyle bir mesaj yollasa bile bağımlı aşık bunu “Beni çok seviyor ama duygularını göstermiyor” ya da “Bana acı çektirmek için böyle yapıyor” şeklinde algılıyor. Oysa durum apaçık ortada. İş sadece bununla yüzleşmeye kalıyor.

4) HER ŞEYİ KONTROL ETMEKTEN VAZGEÇİN

Bağımlı olduğunuz için kendi hayatınızı kontrol etmekten acizdiniz. Bu nedenle özellikle de sevgilinizin hayatını kontrol etmeye yönelmiştiniz. Onu değiştirmeye çalışıyor, sizinle ilgilenmediği için buna neden olabilecek şeyleri de kontrol altına almaya çalışıyordunuz. Artık bundan vazgeçmelisiniz. Kontrol önceliğini kendi hayatınıza vermelisiniz. Siz kendi hayatınızdan sorumlusunuz.

Haberin Devamı

5) SÜREKLİ ONDAN SÖZ ETMEYİN

Bu dönemde arkadaşlarınız size yardımcı olacaktır kuşkusuz. Dertleşme seansları fayda sağlar. Ama bu seansları fazla uzun tutmamak gerekir. Bağımlı aşıklar, sevgililerinden uzak oldukları zamanlarda da hep ondan konuşulmasını ister. Başka bir konuya konsantre olamazlar. Bu yüzden arkadaşlarınızı uyarmalı ve sürekli bunu konuşmanızı engellemelerini istemelisiniz.

6) KENDİNİZE BİR UĞRAŞ BULUN

Bağımlı olduğunuz sevgiliniz hayatınıza girmeden önce ne yapardınız, bir düşünün. Belki spor yapıyordunuz, belki resim çiziyordunuz. Belki el sanatlarıyla ilgileniyordunuz. Şimdi yeniden o eski zamanlarınıza dönme imkanınız var. Daha önce bir uğraşınız yoksa öyleyse şimdi edinebilirsiniz. Kurslar, konferanslar ya da internet üzerinden takip edilebilen dersler. Tercih sizin.

7) KISKANÇLIK KRİZLERİNİ ENGELLEYİN

Bağımlı aşıkların “Kimse onu benim kadar sevemez, beni de kimse onun kadar sevemez” gibi saplantılı düşünceleri vardır. Bu nedenle sevgililerinin başkasıyla birlikte olabilme fikri onları delirtir. Ama gerçek şudur: İnsan aşık olur, sever, bir ilişkiye başlar, ilişki biter ve sonra başka birine aşık olur. Bu döngü de böyle devam eder. Siz de bu bağımlılıktan kurtulduğunuz zaman başka birini sevebileceksiniz. Bu nedenle onun başka biriyle olabileceği fikrine kendinizi alıştırın.

Haberin Devamı

8) İLİŞKİYİ KAFANIZDA TAMAMLAYIN

Bağımlılığı tetikleyen en önemli unsur ilişkinin yarım kalmış olmasıdır. Sevgiliniz terk edip gitmişse bunu tamamlama olanağı yoktur. Öyleyse bunu kafanızda tamamlamalısınız. Bir düşünün: Hangi olumsuz yanları var? O sizin gerçekten de aradığınız kişi miydi? Ailesi, kültürü, terbiyesi, kişisel özellikleri sizi tamamlıyor muydu?

Arkadaşlarınız ve aileniz onun hakkında ne diyor? Bağımlıyken tüm bunları duymak ya da düşünmek bile istemiyordunuz. Öyleyse şimdi düşünebilirsiniz. Hatta onun olumsuz özelliklerini bir kağıda yazıp defalarca okuyabilirsiniz. Şunu belirteyim, bu olumsuzluklar siz evlenseniz bile değişmeyecekti. Çünkü değiştirmeniz mümkün değildi. O zaman şu yargıya varabilirsiniz: Zaten biz devam etseydik bir süre sonra ayrılırdık...

BU İŞİN BİR DE TESTİ VAR

Aşağıdaki testi uygulayarak bağımlı bir aşık olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Soruların yarısından fazlasına “Evet” yanıtını veriyorsanız, siz bağımlı bir aşıksınız demektir

1) “O olmadan ben asla yaşayamam, bir daha kimseyi sevemem” gibi düşünceler içine giriyor musun?

2) Sevgilinin her sözünü emir olarak kabul ediyor musun?

3) Sevgilin sana kötü davrandığında ya da beklemediğin bir tepki verdiğinde ağlama krizlerine girip günler süren ‘kapanma’ dönemleri yaşıyor musun?

4) Yalnız kalmaktan aşırı korkuyor musun? Sevgilin olmadan kendini işe yaramaz, hiçbir şey yapamaz gibi hissediyor musun?

5) Sürekli “Acaba nerede? Ne yapıyor? Kimle? Beni arayacak mı?” diye düşünüyor musun?

6) Araması gecikince ya da sana beklediği ilgiyi göstermediğinde kendini bitmiş, tükenmiş hissediyor musun?

7) Sevgilinle kavga ettiğinde ve aranızda bir ayrılık konuşması geçtiğinde seni bırakmaması için yalvarıyor musun?

8) Sana sevgilinin hatalarını göstermeye çalışan arkadaşlarını ya da aile bireylerini dışlıyor musun?

9) Sevgilinle aran kötü olduğunda başka her şeye ilgini kaybediyor musun?

10) Sevgiline seni görmesi, araması, seninle ilgilenmesi için ısrarcı oluyor musun?

11) Kıskançlık nedeniyle sürekli kavga çıkarıyor musun?

12) Kıskançlık yaptığın halde bu konuda hep sevgilini suçluyor musun?

13) Zamanının çoğunu sevgilin için harcıyor musun?

14) Sevgilin için daha önceki hobilerinden, sosyal faaliyetlerinden, dostlarından vazgeçiyor musun?

15) Terk ederse ya da aldatırsa onu öldürebileceğini veya kendi canına kıyabileceğini düşünüyor musun?

16) Hayatındaki mutsuz anların, mutlu olduğun anlardan fazla mı?

17) Sevgilinin uyuşturucu, alkol gibi kötü alışkanlıklarını bile görmezden geliyor musun? Hatta sırf onu kaybetmemek için sen de bu tür alışkanlıklar ediniyor musun?

18) İşle, okulla ya da aileyle ilgili sorunlarla baş etme konusunda sorun yaşıyor musun?

19) “Hayır” deme konusunda sıkıntın var mı?

20) Seks konusunda aşırı taleplerin var mı? Ya da tam tersi, seks isteğin hiç yok denecek kadar az mı?

(28.10.2012 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder