Derya Özel Ateş, ateş, ateş…
HABERİ PAYLAŞ

Ateş, ateş, ateş…

Haberin Devamı

Karı koca fark ettik ki, kış geldiği günden beri biz, yazın gelmesini iple çekiyoruz. Ne hastalığın ardı arkası kesildi ne de soğuk ve yağışlı havaların. Tamam, doğal olanı zaten havanın soğuk olmasıdır ama sonu gelmeyen hastalıklardan bıktık usandık. Evimde her zaman sağlıklı yiyecek ve içeceklerin olmasıyla övünürüm. Çocuklarıma her sabah taze portakal suları sıkar, akşamları bitki çaylarıyla vücut dirençlerini güçlendirdiğimi var sayarım. Ama gelin görün ki, ne yaparsam yapayım, ya ikisi birden, ya da tek tek hasta olup duruyorlar.

Okula başladıklarında çok sık hasta olacaklar demişti bir çok arkadaşım. Buna kendimi hazırladığımı düşünüyordum. Hastalığa hazırlanılmıyormuş. Sürekli ateşi çıkan, burnu akan, öksüren çocuklar var etrafımda. O kadar bunaldık ki, sanki bu hastalıkların tüm sorumlusu kış mevsimiymiş gibi, kıştan nefret eder olduk eşimle. Zaten üşümeyi sevmeyiz, bir de bunun hastalığı, tıksırığı bizi bizden aldı sevgili okur. Tam iki haftadır uykusuzluktan delirmiş bir annenin serzenişidir bu yazı. Uykusuzluğum çocukların sürekli uyanmasından değil, sürekli ateşlenip benim soluğu hastanede almam ve sabaha kadar ateş nöbeti tutmamdandır.

Ateşi çıkan çocuğa ne yapmalı?

Bilgilerimizi tazeleyelim hemen. Önce çocuğunuzun ateşini nereden ölçtüğünüzü sormalıyım. Kulaktan, koltukaltından ve makattan ölçülen ateş, kendi içinde farklılık gösterir. 2008 yılında ABD ve bazı ülkelerde, çocukların ateş ölçümünde cam termometre kullanılması yasaklanmış. Biz de artık cam termometre görmeyeli uzun zaman oldu. Çocuklarımızın ateşini daha rahat ölçebildiğimiz için evlerimizde en çok kulaktan ateş ölçen aletler bulunuyor. Kulaktan ateş ölçümüne göre çocuğun ısısı 38 ise, bu ateş sayılıyor. Makattan ölçümlerde 38 derecenin üstü yine ateş sayılıyor. Koltuk altından ölçümlerde ise 37.5 ve üzeri ateş sayılmakta.

Annelerin ellerinin ne kadar hassas olduğuyla ilgili ilgimi çeken bir araştırmayı aktarayım size. Bir klinik çalışmada annelerin hastanede yatan çocukların ateşlerini tahmin etme başarıları araştırılmış. Annelerin, ateşi olan çocukların % 94’ünde doğru tahmin ettikleri bulunmuştur. Aynısı geçen başıma geldi. Ateşini ölçtüğüm kuzumun 38.3 ateşi olduğunu söyledim yanımdakine. Termometre geldi, ölçtük ve sonuç 38.3 çıktı. Her anne bir süper kahramandır diye boşuna söylemiyorum ben. X-ray cihazı gibi gözlerimiz, termometre gibi ellerimiz var bizim.

Ateşi nasıl düşürürüz?

Çocuğunuzun üzerindeki giysileri çıkarın. Ya çok ince bir şey giydirin ya da tamamen çıplak bırakın. Titriyor diye, çocuğunuzun üstünü örtmeyin, ince bir çarşaf ya da pikeyle örtmeniz yeterli olur. Bol sıvı tüketmesini sağlayın. Vücut ısısı yükseldikçe kaybolan sıvıyı tekrar yüklemekte fayda var. Parasetamol grubundan ateş düşürücü ve ağrı kesici bir ilaç verin. Çocuğunuz şurup ya da tablet olarak rahat içemiyorsa, fitil olarak da satılan ateş düşürücülerden verebilirsiniz. Islak bezle eklem yerlerini silebilir, hafif ılık bir banyo yaptırabilirsiniz. Bütün bunlara rağmen ateşi düşmüyorsa, mutlaka bir doktora gidin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder