Aşk - İlişkiler Eşit ilişki tam olarak nedir? İlişkilerde eşitlik nasıl olmalı?

Eşit ilişki tam olarak nedir? İlişkilerde eşitlik nasıl olmalı?

Paylaş
Eşit ilişki tam olarak nedir? İlişkilerde eşitlik nasıl olmalı?

İlişkilerde partnerler arası eşitlik çoğu durumda tartışma konusu haline gelebilir. Oysa uzun soluklu bir ilişki de her iki tarafında bulunduğu konumda kendi rahat ve iyi hissetmesi gerekir. İlişkilerde eşitsizlikler söz konusu olduğunda bir kişi yıllar boyunca bazı yükleri tek başına sırtlanmaya çalışabilir ya da bir arada olmanın getirdiği bazı güzelliklerde mahrum kaldığını düşünebilir. Peki, eşit ilişki tam olarak nedir? İlişkilerde eşitlik nasıl sağlanır?

Bahar Saygılıer / Posta.com.tr | Tarihsel olarak, eşit ilişkiler hakkında çokça konuşuldu ve çokça yazı yazıldı. Bazıları, her iki eşinde kabaca aynı miktarda para kazandığında eşit bir ilişki olduğunu düşünüyor. Diğerleri eşitliğin, her iki eşin de ev işlerini eşit olarak paylaştığı anlamına geldiğini düşünüyor. Yine de diğerleri, eşitliğin ebeveynlik sorumluluklarını paylaşmakla ilgili olduğunu söylüyor.  

Haberin Devamı

Çoğu zaman eşitlikle ilgili kavramlar bazı inanç sistemlerinden gelir ve ilişkiye şu ya da bu partner tarafından empoze edilir. 

Bir adam, "Ailem beni böyle büyüttü, bu yüzden ailemiz için yeterince iyi" derken Bir kadın, “Tutumunuz cinsiyetçi ve değişmesi gerekiyor” diyebilir. Her biri kendi inanç sistemine göre eşitliği belirlemek ister.

İLİŞKİLERDE GERÇEK EŞİTLİK NEDİR? 

İlişkilerde gerçek eşitlik karşılıklı saygı ve yapıcı iletişimle başlar. 

Her çift, hazır bir inanç sistemine göre değil, bireysel durumuna göre eşitliği belirler. Bazen bir çiftin her iki üyesi de çalışır ve güçlü ve zayıf yönlerine dayalı bir eşitlik sistemi oluşturmaları gerekir. Aynı işleri aralarında paylaşmak değil, her birinin en iyi yaptığı şeyi yapmak ve bunun her birine uygun ve eşit olduğu konusunda bir anlaşmaya varmak meselesidir.

Haberin Devamı

Bazen kadın evde kalıp çocuklara bakmayı, erkek ise evin geçimini sağlamayı tercih eder. Bu gibi durumlarda, böyle bir ilişkinin nasıl eşit hale getirileceği konusunda yapıcı bir diyaloga girmeleri gerekecektir. Eve parayı getiren taraf, sadece parayı kazanmakla kalmıyor, aynı zamanda çiftin parayı nasıl harcayacağına da karar veriyorsa, bu mutlaka eşit değildir. Dengeler dikkatli şekilde kurulmalı ve her iki tarafında mağdur edilmeyeceği bir sistem oluşturulmalıdır.

Eşit bir ilişkiye sahip olmanın tek bir yolu yoktur, ancak bir sonuç vardır. İlişkide her birinin rolü ne olursa olsun ve ilişki nasıl düzenlenirse düzenlensin, her iki taraf da  birbirine ve karşılıklı eşit haklarına saygı göstermek zorundadır. 

Cinsiyete, kimin en çok parayı getirdiğine veya kimin en çok arkadaşı olduğuna göre hiçbir ayrım yapılamaz. 

Gerçek eşitlik, her birinin ilişkinin adil, karşılıklı olarak yararlı ve karşılıklı olarak tatmin edici olduğunu hissedip hissetmediği konusunda devam eden bir diyaloğu içerir.

  • YAPICI İLETİŞİM

Yapıcı iletişim, amacın daha iyi anlama ve yakınlığı teşvik etmek olduğu iletişim anlamına gelir. Haklı olma ihtiyacından vazgeçmek ve ilişkide ortaya çıkan herhangi bir soruna ne katkıda bulunabileceğinizi görmek için kendinize objektif olarak bakmak anlamına gelir.  

Haberin Devamı

Eşit bir ilişkide alma ve verme vardır. Eşler karşılıklı olarak diğerini dinlemeli ve ters etki yaratan davranış ve tutumları değiştirmeye istekli olmalıdır. Eğer bir partner tüm cevapları bildiğine ikna olmuşsa ve diğer partner her zaman hatalıysa ve bu nedenle her şeyi bilen eşitlik anlayışına uyacak şekilde değişmesi gerekiyorsa, gerçek eşitlik yoldan çıkacaktır. 

Yapıcı iletişimde, insanlar saygılı ve makul davranarak işleri sakince hallederler. Eşlerden hiçbiri diğerini suçluluk duygusu uyandırarak, korkutarak veya soğuk savaşla manipüle etmeye çalışmaz.

Yapıcı iletişim bu nedenle eşitliği getirir, çünkü bir çiftin her bir üyesinin ilişkide eşit söz hakkına sahip olduğu bir yoldur.

  • EŞİTLİĞİ KENDİ İLİŞKİNİZ İÇİNDE DEĞERLENDİRİN

İlişkinizi düzenleme şekliniz, ilişkinin dayandığı anlaşma türleri, başkalarının uygun gördüğü şeylerle örtüşmeyebilir. Partnerinizle ilişki kurma şekliniz arkadaşlarınıza, ebeveynlerinize veya diğer akrabalarınıza aptalca, eşitsiz veya eski moda görünebilir. Örneğin, birinin çalışması ve diğerinin evde kalıp iş yapması gibi. 

Haberin Devamı

Yapıcı iletişim yoluyla kendi eşitlik biçiminizi geliştirnelisiniz. Eşit bir ilişkiye sahip olmanın tek bir yolu yoktur. Sizin ve eşinizin başkalarının seslerini değil, kendi iç seslerinizi dinlemeniz çok önemlidir.

İlişkiniz gerçekten eşitse, sizi ve eşinizi tam olarak tatmin edecektir ve gerçekten önemli olan da budur.