Pratik Bilgiler 61/1-O trafik kazası nedir? 61/1-O cezası ne kadar, kaç TL?

61/1-O trafik kazası nedir? 61/1-O cezası ne kadar, kaç TL?

Paylaş
61/1-O trafik kazası nedir? 61/1-O cezası ne kadar, kaç TL?

Trafik kuralları tüm toplumun huzuru açısından uyulması gereken kurallardır. Bu kurallar sayesinde kişiler yolda yürürken, araç kullanırken, karşıdan karşıya geçerken gibi hayatlarında sürekli olarak yaptıkları eylemleri daha güvenli bir biçimde gerçekleştirmektedirler. 61/1-O trafik kazası nedir, 61/1-O cezası ne kadar ve kaç TL? İşte, merak edilenler.

Kişinin bir araç ile trafiğe çıkabilmesinin temel şartları araç kullanabiliyor oluşu ve bir sürücü belgesine sahip olması gerekliliğidir.

Haberin Devamı

Kişiler bu belgeyi alabilmek amacıyla ehliyet kurslarına giderler ve gerekli eğitimleri alıp araç kullanabilme yeterliliğine sahip olup olmadıkları test edilir. Testten başarı ile geçebilen kişiler artık trafiğe çıkabilir duruma gelmiş demektir.

Başarısız olan kişiler ise bu yeterliliği kazanana kadar sürücü belgesine sahip olamazlar ve trafiğe çıkma gibi bir durumları söz konusu değildir. Ehliyet kurslarında sadece araç kullanabilme öğretilmez. Trafik kuralları ve bu kuralların gereklilikleri de kişilere aktarılır. Bu sayede kişi trafiğe çıkmaya başladığında yerine getirilmesi gereken tüm kuralların bilincine varmış olur.

61/1- O TRAFİK KAZASI NEDİR?

Kazaya sebep olan durumlar kendi içerisinde sınıflara ayrılmıştır ve her bir sınıflandırmaya belirli kodlar verilmiştir. Bu kodlardan birisi de 61/1- O' dur. Trafik kanunları tarafından belirlenen 61. maddeye trafik içerisinde hataya düşülen park etme ile alakalı cezaları kapsamaktadır. 61/1- O ceza türü ise engelli bireylerin kullandığı araçların park ettiği alanlara başka bireylerin park etmesini kapsamaktadır.

Haberin Devamı

Bu park yerleri toplumdaki engelli bireylere has olan alanlardır ve bu kişilerin kendi özel araçlarını park edebilmeleri amacıyla bu alanlar ayrılmıştır. Engelli olmayan bireylerin bu alanlara kendi araçlarını park etmiş olması trafik cezalarına konu olan bir başka kaza türü olarak bilinmektedir.

61/1-O CEZASI NE KADAR?

Bu ceza türünü alan kişiler için hem para cezası hem de sürücü belgelerine ceza puanı işlenmektedir. Ehliyetlerine ceza puanı işlenen kişilerin bu belgeden ceza puanlarının silinmesi mümkün değildir. Cezaya kesilen puan ise 10 puan olarak belirlenmiştir. Bir sürücünün ceza puanı alma konusunda kotası en fazla 100 olarak belirlenmiştir. 100 puanın geçilmemesine özenle dikkat edilmesi gerekmektedir.

61/1- O CEZASI KAÇ TL?

Bu cezayı almış olan kişiler ceza puanına ek olarak para cezasını da ödemeleri gerekmektedir. 2023 yılında bu ceza miktar olarak diğer park cezalarında 436 TL iken 61/1- O adlı ceza türünde ise bu mikt

Haberin Devamı

ar 872 TL olarak belirlenmiştir. Erken ödeme dönemlerinde ceza ödenirse daha az miktarda ödemek de mümkündür. Erken dönemden kastedilen süre ise ilk 15 günü kapsamaktadır. Bu süre içerisinde ceza ödenirse %25 oranında indirimli bir biçimde ödenecektir. 61/1- O konulu cezanın erken dönem indirimiyle beraber ilk 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda cezayı almış kişilerin toplamda 654 TL ödemesi gerekecektir.