Pratik Bilgiler Asal çarpan nasıl bulunur? Asal Çarpan Hesaplama Formulü Ve Örnekleri...

Asal çarpan nasıl bulunur? Asal Çarpan Hesaplama Formulü Ve Örnekleri...

Paylaş
Asal çarpan nasıl bulunur? Asal Çarpan Hesaplama Formulü Ve Örnekleri...

Birçok farklı sayının asal çarpanlarını kolay bir şekilde bulmak mümkündür. Bu konuda ilgili sayının bölme işlemi üzerinden sırasıyla ele alınması yeterlidir. Sonuç olarak geriye zaten asal çarpanları kalır. Asal çarpan nasıl bulunur? Asal çarpan hesaplama formülü ve örneklerini sizler için ayrıntıları ile derledik.

 Matematik işlemlerinde birçok farklı alan için asal çarpanlar çok fazla kullanılır. Böyle bir durum konusunda ise ele alınan sayının asal çarpanlarını ortaya çıkarmak gerekir. Daha sonra buradan pozitif bölen sayısı ve benzeri gibi birçok unsur da ortaya çıkarılabilir. Basit bölme ile beraber yapılacak işlem neticede sonuç olarak asal çarpanlar elde edilmiş olur. Aynı zamanda bazı sayıların birden fazla aynı asal çarpanı bulunur ve bunlar katları üzerinden ele alınarak yazılır.

Haberin Devamı

 

 

 ASAL ÇARPAN NASIL BULUNUR?

 

 Her sayının mutlaka bir asal çarpanı bulunur. Bazılarını kendisi ve bir olarak öne çıkarken bazıları ise oldukça fazla sayıda asal çarpan ile ifade edilir. Burada asal çarpanları bulabilmek için belli bir işlem kullanılır. Bu işlem ise obeb olarak öne çıkar ve bölme işlemi yapılır. Bu sadece bir tane sayı ile beraber aynı zamanda 2 veya 3 sayı üzerinden de aynı şekilde gerçekleşebilir.

 

 Bu kapsamda bir sayı ele alınır ve öncelikle en küçük asal çarpan olan 2 ile başlanır. Daha sonra sırası ile 3, 5, 7 ve 11 gibi birçok asal çarpan kalana kadar işlem yapılmaya devam edilir. Yapılan bölme işlemleri neticesinde asal çarpanları bir küme halinde ele alınır ve ifade edilir.

Haberin Devamı

 

 

 ASAL ÇARPAN HESAPLAMA FORMÜLÜ VE ÖRNEKLERİ

 

 Matematikte asal çarpanlar birçok farklı alanda yaygın şekilde kullanılmaktadır. Özellikle bu konuda iki basamaklı ya da 3 basamaklı ve birçok farklı basamak üzerinden sayılar için asal çarpanlar ortaya çıkarılır. Bunu yapmak için ise sırasıyla bölme işlemi gerçekleşir ve neticede içerisinde kaç tane asal çarpan olduğu ortaya çıkarılır.

 

 Bu konuda bir örnek vermek gerekirse 20 sayısının asal çarpanları için sırasıyla bölme işlemi gerçekleşir. Bu neticede ise 20 sayısının 2 ve 5 asal çarpanlarına sahip olduğu anlaşılır. Ancak burada bölme işleminde 2 tane 2 olduğu için 2² biçiminde ifade edilir.

 

 Ancak durum sadece asal çarpanları ortaya çıkarmak olduğu için 20 sayısının 2 tane asal çarpanı olduğu anlatılır. Bu şekilde tabii çok farklı sayı üzerinden bölme işlemi ile beraber asal çarpanları ortaya çıkarmak mümkündür.