Pratik Bilgiler Çorum haritası: Çorum ilçeleri nelerdir? Çorum hangi bölgede yer alır?

Çorum haritası: Çorum ilçeleri nelerdir? Çorum hangi bölgede yer alır?

Paylaş
Çorum haritası: Çorum ilçeleri nelerdir? Çorum hangi bölgede yer alır?

Türkiye’nin nüfus bakımından en kalabalık illerinden olan Çorum Anadolu’nun en eski şehirlerinden biri. 7000 yıllık uzun tarihinde Hititler gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Çorum kültür ve arkeoloji meraklıları tarafından sıklıkla ziyaret edilen şehirlerden biridir. İç Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri arasında bağlantı konumunda bulunan Çorum Anadolu’nun cennet gibi bölgelerinden biridir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kalkolitik Döneme uzanan geçmişi ile medeniyetler beşiği konumunda bulunan Çorum Hititlerden Bizans İmparatorluğuna, Friglerden Osmanlı Devleti’ne kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Haberin Devamı

 


ÇORUM

Çorum ili Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yer almaktadır. Karadeniz’in Orta Karadeniz kısmında yer alan Çorum ili İç Anadolu Bölgesinin de kuzey bölümünde bulunmaktadır. Çorum güneyinde Yozgat, doğusunda Amasya, kuzeyinde Sinop, batısında Çankırı, kuzeydoğusunda Samsun, kuzeybatısında Kastamonu ve güneybatısında Kırıkkale illeri ile komşudur.

Yüzölçümü 12.820 kilometrekare olan Çorum hem tarihi hem de doğal güzellikleri ünlüdür. Hititlerden önemli izler taşıyan şehirde Alacahöyük kazı alanı, Hattuşaş Antik Kenti, Çorum Kalesi ve İskilip Kaya Mezarları gibi tarih aşıklarının ilgisini çekecek tarihi hazineler bulunmaktadır.

Kızılırmak ve Yeşilırmak akarsularına ev sahipliği yapan Çorum ova ve dağlar bakımından da oldukça zengin bir coğrafyaya sahiptir.

Haberin Devamı

 

ÇORUM HARİTASI: ÇORUM İLÇELERİ NELERDİR?

Şubat 2021 TÜİK istatistiklerine göre Çorum ilinin toplam 14 adet ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçelerden bazıları İç Anadolu Bölgesi’nde yer alırken bazıları da Karadeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. İlde 126 adet mahalle ile 759 adet köy bulunurken, 16 adet hizmet veren belediye bulunmaktadır.

Çorum ilinin ilçeleri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır. Bu ilçelerden Çorum il merkezine en uzak olanı Kargı ilçesi iken en yakın olanı Laçin ilçesidir.

 

ÇORUM (İL MERKEZİ)

Osmancık

 

Sungurlu

 

Alaca

 

İskilip

 

Bayat

 

Boğazkale

 

Kargı

 

Laçin

 

Oğuzlar

 

Mecitözü

 

Dodurga

 

Uğurludağ

 

Ortaköy

 

ÇORUM HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?

Çorum Türkiye’de Karadeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi’nin arasında yer almaktadır. Karadeniz’in ise Orta Karadeniz kısmında konumlanmaktadır. Türkiye haritasında Çorum; Çankırı, Amasya, Kastamonu, Sinop, Samsun ve Yozgat şehirleri arasında bulunmaktadır.

Çorum’un diğer illere olan uzaklığı; İstanbul’a 699 km, Ankara’ya 245 km, Tokat’a 188 km, Samsuna 173 km, Sinop’a 295 km ve Amasya’ya 92 kilometredir.

Çorum’un Nüfusu Kaçtır?

2021 TUİK nüfus istatistiklerine göre Çorum’un nüfusu 526.282 kişidir Çorum’un nüfusu göç sebebiyle yıllar içinde azalan bir grafik çizmektedir. Çorum nüfusunun %49’unu erkekler %51’ini kadınlar oluşturmaktadır. İlçeler bazında bakıldığında; Çorum’un en yüksek nüfuslu ilçesi merkez ilçesi ve en düşük nüfusa sahip ilçesi ise Boğazkale ilçesidir.

Haberin Devamı