Pratik Bilgiler Daru'l-Kurra nedir, nereye denir? Osmanlı'da Daru'l-Kurra ne zaman kurulmuştur?

Daru'l-Kurra nedir, nereye denir? Osmanlı'da Daru'l-Kurra ne zaman kurulmuştur?

Paylaş
Daru'l-Kurra nedir, nereye denir? Osmanlı'da Daru'l-Kurra ne zaman kurulmuştur?

Osmanlı İmparatorluğu döneminde pek çok kurum kurulmuştur. Bu kurumların ilk ne zaman kuruldukları çoğu kişi tarafından merak ediliyor. Ayrıca her kurumun farklı görevleri ve sorumlulukları da bulunuyor. Bunlardan birisi de Daru'l-Kurra olarak biliniyor. Daru'l-Kurra Nedir, nereye denir? Osmanlı'da Daru'l-kurra ne zaman kurulmuştur? Daru'l-Kurra hakkında merak edilenleri ayrıntıları ile Posta.com.tr okurları için derledik.

Osmanlı döneminde dini medreselerinden birisi de Daru'l-Kurra olmaktadır. Ortaçağ İslam ülkelerinde Daru'l-Kurra oluşumları çok yaygın olmaktadır. Bu durum sonucunda da Osmanlı döneminde de Daru'l-Kurra oluşumu yaşanmıştır.

Haberin Devamı

DARU'L-KURRA NEDİR?

Kuran-ı Kerim'i okuma yöntemlerini anlatan, Kur'an-ı Kerim'i tecvid ile beraber okumanın eğitimini veren medreselerden birine Daru'l-Kurra adı verilmektedir. Tarihe bakıldığında Ortaçağ İslam ülkelerinde Daru'l-Kurra bulunduğu görülmektedir. Osmanlı Devletinde de aynı oluşumdan bahsetmek mümkündür.

Aynı zamanda Daru'l-Kurra hiç Kur'an-ı Kerim'i okumayı bilmeyen talebelerin Kur'an-ı Kerim'i öğrendiği medreselerden birisi olarak da tanımlanabilir. Sadece Kur'an-ı Kerim'i bilmeyenler değil bilmesine rağmen ezber yapmak isteyen veya hafız olmak isteyen kişilerin yetiştiği medreselerden birisidir.

Daru'l-Kurra mimarisi kendine özgü olmaktadır. Bu nedenle bu oluşumlar tarihte ayırt edilebilen yerlerden birisidir. Kendisine has kubbesi ve mimarisi ile beraber Daru'l-Kurra oluşumları pek çok kişinin Kur'an-ı Kerim okumasını sağlamıştır.

Haberin Devamı

Ayrıca Daru'l-Kurra kurumları en iyi medreselerden biri olarak da bilinir. Bu kurumların asıl amacı Kur'an-ı Kerim'in en iyi şekilde yorumlanması ve en iyi şekilde okunmasını sağlanır. Bu kurumlar Osmanlı İmparatorluğu’nda da yaygın olarak görülür.

DARU’L KURRA NEREYE DENİR?

Daha çok 7. ve 8. yüzyılda yaygınlaşmaya başlamış olan Daru'l-Kurra Kur'an-ı Kerim'in öğrenilmesi ve en iyi şekilde ezberlenmesini sağlayan kurumlara verilen isimdir. Kur'an-ı Kerim'i bilmeyenler veya bilirken ezberlemek isteyen kişiler o dönemlerde Daru'l-Kurra kurumlarına giderlerdi. Bu kurumlar İslam ülkelerinde yaygın olmakla beraber Osmanlı Devletinde de yaygın görülür.

OSMANLI’DA DARU’L-KURRA NE ZAMAN KURULMUŞTUR?

Osmanlı Devleti’nde Evliya çelebi Daru'l-Kurra varlığından sıklıkla bahsedilir. Osmanlı devleti Ku'an eğitiminin yapıldığı bu medreselere Daru'l-Kurra adını vermiştir. Osmanlı döneminde ilk Daru'l-Kurra Yıldırım Beyazıt döneminde kurulmuştur. İlk Daru'l-Kurra'nın yaklaşık 1389 ile 1402 yıllarında kurulduğu da tahmin edilir.

Bunlar dışında İstanbul'da yer alan İstanbul Süleymaniye, Hüsrev Kethüda Mimar Sinan'ın yaptığı Daru'l-Kurra yapılarından bazılarıdır. Sokullu Mehmed Paşa, Atik Valide Daru'l-Kurra ve Davud Ağa'nın yaptığı Edirne Selimiye Darülkurrası günümüze kadar gelmiş yapılardır.

Haberin Devamı

Darülkurraların birçoğu hakkında tarihi kaynakların yanı sıra seyahatnameler ve vakfiyelerden de faydalanılır. Ayrıca Daru'l-Kurraların bazıları türbe şeklindedir. Türbe şeklinde olanlarda amaç Kur'an-ı Kerim'i iyi öğrenmek olmaktadır.