Pratik Bilgiler Debriyaj nedir, ne işe yarar? Debriyaj nasıl kullanılır?

Debriyaj nedir, ne işe yarar? Debriyaj nasıl kullanılır?

Paylaş
Debriyaj nedir, ne işe yarar? Debriyaj nasıl kullanılır?

Debriyaj kullanımı, çeşitli araç sisteminin zarar görmemesi için sürücülerin bilmesi gereken en önemli bir konular arasında yer alır. Debriyaj kullanımı ile ilgili bilinen yanlışlar ya da eksik bilgiler ise, arabanın sisteminde çeşitli sorunlara yol açabilir. Bu nedenle de debriyaj konusunda bazı doğru bilgileri öğrenmek gerekir. Debriyaj nedir, ne işe yarar sizler için derledik.

Debriyaj kelimesi, Fransızcada kavrama anlamına gelen d'embrayage kelimesinden gelir. Aslında bu da bize debriyajın görevi ile ilgili önemli bilgiler verir.

Haberin Devamı

DEBRİYAJ NEDİR?

Debriyaj, araçlarda vites değiştirmeye yardımcı olan sistemlerdir. Çünkü debriyaj, vites kutusu ve motor arasında bulunan bağlantıyı keser. Aracı ilk defa hareket ettireceğiniz zaman da debriyajı kullanmanız gerekir. Debriyajdan ayağınızı yavaş bir şekilde çekerken hafifçe gaza basmanız da aracınızı rahat bir şekilde hareket ettirmenizi sağlar.

Aracınızı durdurmak istediğiniz zaman da frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif bir şekilde basmanız yeterli olur. Bu sayede çok sert bir şekilde aracınız durmaz. Aynı zamanda da aracınızın frenleri de zarar görmez. Debriyaj kullanımı için tavsiye edilen şartları yerine getirdiğinizde aracınızı daha uzun bir süre kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

DEBRİYAJ NE İŞE YARAR?

Araç kullanırken istediğiniz zaman istediğiniz hıza kolayca çıkmanıza ya da düşmenize yardımcı olur. Çünkü bu ani hızlanma ya da yavaşlamalar, araç kontrolünü bir anda kaybetmenize ve hatta motoru daha fazla yıpratarak ciddi derecede kalıcı hasarlar ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Debriyaj ismi verilen bu sistem, tam da burada devreye giriyor. Debriyaj, vites ile motor arasında bir çeşit etkileşim kurarak hızlanmak ya da yavaşlamak istediğiniz zaman vites değişikliği yapmanızı da sağlıyor. Bu sayede de seyir halindeki otomobiliniz de sorunsuz bir şekilde kolaylıkla hız değişikliği yapabiliyor.

DEBRİYAJ NASIL KULLANILIR?

Debriyajın ömrünü daha fazla uzatmak için kişisel olarak dikkat edebileceğiniz bazı noktalar bulunuyor. Mesela araç tamamen durmadan ileri vites ve geri vites arasında geçiş yapmak, debriyaj sistemine zarar veren bir sonuç ortaya çıkarabiliyor. Bu nedenle de bu geçişlerden kaçınmak debriyajınızın ömrünü önemli ölçüde uzatıyor.

İhtiyaç durumlarının dışında ayağınızın sürekli debriyaja yakın olması da debriyajın ömrünü kısaltan alışkanlıklar arasında yer alıyor. Mesela kırmızı ışıkta beklerken, ayağınız debriyajda olması yerine boş viteste beklemeniz de çok uzun vadede debriyajınızdan daha çok verim almanızı sağlar. Aynı şekilde fren yaparken de debriyaj pedalını kullanmamak da debriyaj ömrünü önemli ölçüde uzatabiliyor.

Haberin Devamı