Pratik Bilgiler DİYARBAKIR HARİTASI: Diyarbakır ilçeleri nelerdir? Diyarbakır hangi bölgede yer alır?

DİYARBAKIR HARİTASI: Diyarbakır ilçeleri nelerdir? Diyarbakır hangi bölgede yer alır?

Paylaş
DİYARBAKIR HARİTASI: Diyarbakır ilçeleri nelerdir? Diyarbakır hangi bölgede yer alır?

Türkiye toplamda 7 bölgeye ayrılmaktadır. Bunlardan birisi olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi içerisinde Diyarbakır ilinin yer aldığı da bilinir. Tabi bu ilin bünyesinde birçok farklı ilçe olduğunu söylemek doğru olur. İşte, sizin için Diyarbakır Haritası: Diyarbakır ilçeleri nelerdir? Diyarbakır hangi bölgede yer alır sizler için ayrıntıları ile derledik.

Diyarbakır son derece büyük ve ilgi çeken iller arasında yer almaktadır. Özellikle gelişmiş yapısı ve tarımı ile ön plana çıkan bir şehir olduğunu söyleyebiliriz. Yer aldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde stratejik bir konumda olduğunu da söyleyebiliriz. Bunun yanında şehrin kültürel tarihine sahip çıktığını söylemek doğru olur. Ayrıca şehirde yer alan birçok gezilecek ve görülecek yer olduğu bilinmektedir.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR HARİTASI: DİYARBAKIR İLÇELERİ NELERDİR?

Diyarbakır Türkiye haritasına göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi içerisinde orta kısımda yer alır. Bunun yanında Diyarbakır şehrinin kuzeyinde Elazığ ve Bingöl bulunmaktadırlar. Ayrıca Diyarbakır'ın güneyinde ise Mardin görülür. Batısında Adıyaman yer alan Diyarbakır için doğuda ise Batman şehri bulunur.

Diyarbakır birçok önemli şehrin ortasında yer alarak önemini ortaya koymaktadır. Ayrıca bulunduğu bölgede en gelişmiş şehirlerden birisi olarak görülür. Bunun yanında şehir sert bir kara iklimine sahiptir. Yazları çok sıcak olsa da kış ayları aşırı soğuk geçmez.

Diyarbakır son derece büyük bir il olduğu için ilçe sayısı da son derece fazladır. Zaten her şehrin ilçe sayısı farklılık göstermektedir. Buna göre Diyarbakır toplamda 17 ilçeye sahip olmasıyla dikkat çekmektedir. Diyarbakır ilçeleri şöyledir;

- Bismil,

Haberin Devamı

- Çermik,

- Çınar,

- Bağlar,

- Dicle,

- Çüngüş,

- Ergani,

- Eğil,

- Hazro,

- Hani,

- Yenişehir,

- Sur,

- Silvan,

- Kulp,

- Lice,

- Kayapınar,

- Kocaköy.

Diyarbakır şehrinin en büyük ilçeleri arasında Kayapınar, Bağlar ve Yenişehir bulunur.

DİYARBAKIR HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?

Ülkemiz 7 bölgeden meydana gelir ve bölgeler farklı illere ayrılır. İller ise farklı ilçelere bölünerek nüfus olarak daha büyük bir seviyeye gelirler. Zaten ilin toplam nüfusu için ilçelerin insan potansiyeline bakılmaktadır. Diyarbakır ise son yapılan nüfus verilerine göre yaklaşık olarak 1.818.918 nüfusa sahiptir. Bu sayıya göre oldukça büyük bir şehir olduğu anlaşılıyor.

Diyarbakır şehri Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde orta kısımda yer almaktadır. Ayrıca Mezopotamya'ya göre düşünüldüğü zaman Diyarbakır kuzey kısımda bulunmaktadır. Bunun yanında şehrin bu bölgede önemi şehirlerden olduğu görülür. Hem ticaret hem de tarım alanında etkin olan yerlerden birisidir.