Pratik Bilgiler Dünya Tiyatro Günü bugün kutlanıyor! İşte tarihçesi

Dünya Tiyatro Günü bugün kutlanıyor! İşte tarihçesi

Paylaş
Dünya Tiyatro Günü bugün kutlanıyor! İşte tarihçesi

Dünya Tiyatro Günü, tiyatro sanatının ve tiyatro topluluğunun uluslararası düzeyde kutlandığı bir gündür. Her yıl 27 Mart tarihinde kutlanır. Bu özel gün, tiyatronun insanların yaşamlarını zenginleştiren, eğlendiren ve düşündüren önemli bir sanat formu olduğunu vurgulamak amacıyla dünya çapında çeşitli etkinliklerle düzenlenir.

Aylin Eldeniz / Posta.com.tr Tiyatro, insan deneyimlerini sahnede canlandırarak, izleyicilere farklı bakış açıları sunar ve derin düşüncelere sevk eder. Dünya Tiyatro Günü, tiyatronun evrenselliğini ve önemini kutlamak için tiyatrocular, tiyatro toplulukları, sanatseverler ve kültür kurumları tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanır. Bu etkinlikler arasında oyun gösterimleri, tiyatro atölyeleri, paneller, söyleşiler ve benzeri etkinlikler yer alabilir.

Haberin Devamı

Tarihçe

Dünya Tiyatro Günü 1961'de Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute) tarafından kuruldu.

Her yıl 27 Mart günü ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer almaktadır. En önemli etkinliklerden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962’de Jean Cocteau (Fransa) tarafından yazılmıştır.

Kabulü

Dönemin ITI başkanı olan Arvi Kivimaa tarafından önce Helsinki, sonra da Viyana’da yapılan 9. ITI Konferansında ortaya atılan ‘tiyatrolar günü’ fikri, İskandinav ülkelerinden gelen desteğin de etkisiyle hayata geçirildi. Kabul edilişinden sonra her yıl, Paris’te 1962 tarihli Uluslar Tiyatrosu’nun (Theatre of Nations) da açılış günü olan 27 Mart günü, ITI’nin şu an sayısı 100’ü bulan dünya çapındaki merkezlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

Haberin Devamı