Pratik Bilgiler Ekinoks nedir, nasıl oluşur? 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'nda Dünya'da yaşananlar

Ekinoks nedir, nasıl oluşur? 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'nda Dünya'da yaşananlar

Paylaş
Ekinoks nedir, nasıl oluşur? 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'nda Dünya'da yaşananlar

Ekinoks, yılda iki kez olmak üzere 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde gerçekleşir. Ekinoks kelimesinin Türkçe karşılığı 'eşit aydınlık' şeklindedir. Kelimenin kökeni Latince ''aequinoctium''dan gelir. Söz konusu İlkbahar ve Sonbahar ekinoks tarihlerinde Kuzey Yarım Küre ile Güney Yarım Küre'de farklı olaylar gelişir. Peki, 21 Mart ve 23 Eylül Ekinoksu'nda neler olur?

Arife Kübra Zımba - Posta.com.tr Kuzey Yarım Küre'de yer alan Türkiye'de de 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'nun yaşandığı tarihten itibaren gündüzler kısalmaya ve geceler de uzamaya başlar. 23 Eylül'de hem Güney hem de Kuzey Yarım Küre'ye öğle vakti Güneş ışınları dik açıyla gelir. Yaşadığımız Kuzey Yarım Küre'de bu tarih Sonbahar'ın başlangıcı kabul edilirken, Güney Yarım Küre'de de bunun aksi yaşanır. İşte, ekinoks hakkında detaylar...

Haberin Devamı

EKİNOKS NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Ekinoks kelimesinin kökeni Latince aequinoctium sözcüğünden geliyor. Kelime aequi- “eşit” ve -noct “gece” sözcük parçalarının birleşiminden oluşuyor.

Ekinoks'un olduğu tarihte Dünya'da gece ve gündüz eşitlenir. Güneş ışınları öğle saatlerinde dik açıyla Ekvator'a gelir ve aydınlanma çemberi de (Dünya'nın Güneş tarafından aydınlatıldığı bölge ile gölgede kalan bölge arasındaki hat) kutuplardan geçer. Böylece Güneş, Kuzey ve Güney Yarım Küresi'ne eşit miktarda vurur.

23 EYLÜL SONBAHAR EKİNOKSU'NDA YAŞANANLAR

Dünya’nın Ekvator düzlemi ile yörünge düzlemi arasında 23,5 derecelik bir açı vardır. Dünya'nın eksen eğikliği olmasaydı Güneş ışınları yıl boyunca Ekvator'a dik açıkla gelirdi. Ancak eksen eğikliği, ışınların sene boyunca Dünya'ya farklı açılardan yansımasına neden oluyor. Dünya'da yaşanan mevsimler de bu olay neticesinde ortaya çıkar.

Haberin Devamı

23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'nda Kuzey ve Güney Yarım Küre'ye öğle vakti gelen Güneş ışınları dik açıyla aydınlatır. Bu tarihten itibaren Güney'de gündüzler uzar ve geceler de kısalırken, Kuzey Yarım Küre'de ise gündüzler kısalır ve geceler de uzar.

Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu Kuzey Yarım Küre'de Sonbahar mevsiminin başlangıcı, Güney'de de İlkbahar'ın başlangıcı olarak kabul edilir. Bu tarihte Dünya'da gece ve gündüz eşittir.