Pratik Bilgiler HAKKÂRİ HARİTASI: Hakkâri ilçeleri nelerdir? Hakkâri hangi bölgede yer alır?

HAKKÂRİ HARİTASI: Hakkâri ilçeleri nelerdir? Hakkâri hangi bölgede yer alır?

Paylaş
HAKKÂRİ HARİTASI: Hakkâri ilçeleri nelerdir? Hakkâri hangi bölgede yer alır?

Türkiye'de coğrafik anlamda sıkça merak edilen, tatil veya iş amaçlı olarak ziyaret edilen illerden biri de Hakkari olarak karşımıza çıkar. Arıcılığı ve balları ile nam salan Hakkari ili hangi bölgede, Hakkari ilçeleri nelerdir ve haritada nerede şeklinde pek çok soru merak edilir. İşte Hakkari ili hakkında merak edilenleri derledik.

Hakkari ili hem ilçe sayısı hem de nüfusu az olan bir şehirdir. Ancak ilçeleri az olmasına rağmen köy ve mahalle sayısı fazladır. Hakkari ili, Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan şehirlerimizden bir tanesidir. Türkiye'nin doğusunda bulunan bu şehrimiz en kalabalık altmış ikinci il olma unvanına sahiptir.

Haberin Devamı

HAKKARİ HARİTASI

Hakkari şehrini yakından görmek ve incelemek isteyenler adına Haritada ayrıntılı olarak yer verildiği görülür. Buna göre Hakkari ilinin tam konumunun nasıl olduğunu ve nerede olduğunu görmek mümkündür.

Böylelikle sadece Hakkari ili değil aynı zamanda Hakkari'nin yakınlarında bulunan illerinde nerede yer aldığı kolaylıkla görülür. Hakkari şehrini ziyaret eden vatandaşlar haritadan edindiği bilgiler neticesinde Hakkari iline yakın illeri de ziyaret etme şansını bulmuş olurlar.

Hakkari şehrinin haritada nerede olduğuna bakıldığı zaman Türkiye'nin doğusunda yer aldığı görülmektedir. Haritada Doğu Anadolu Bölgesinin en doğusunda yer alan Hakkari şehrinin, batı sınır bölümünde Şırnak, doğu sınır bölümünde İran ve kuzey sınır bölümünde de Van şehri yer alır.

Haberin Devamı

HAKKÂRİ İLÇELERİ NELERDİR?

Hakkari ilinin 5 adet ilçesi bulunmaktadır. Bunlardan biri de il merkezi olan Hakkari’dir. Ayrıca 53 mahalle ve 124 köye sahiptir. Hakkari şehrimizin ilçelerini sıraladığımız zaman ise şu şekilde bir sıralama ortaya çıkmaktadır;

Yüksekova

Merkez (Hakkari)

Şemdinli

Derecik

Çukurca

Hakkari merkezine gelen ziyaretçiler kolaylıkla şehrin ilçelerine de gitme imkanı bulabilmektedir.

HAKKÂRİ HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?

Türkiye'nin kelimenin tam anlamıyla ucunda yer alan bir şehir olan Hakkari ili hem nüfus hem de yüz ölçümü olarak küçük bir ildir. Hakkari'nin yüz ölçümü 7.095 km² ve deniz seviyesinden 1720 metre yukarıda bulunur. Plaka kodu 30 olan Hakkari ilinin hangi bölgede olduğunu merak edenler için Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesinin doğusunda konum aldığı söylemek mümkündür.

Hakkari iline komşu ve bağlı olan iller ise Van ve Şırnak şehirleridir. Bununla birlikte İran ülkesine de komşudur. Yüzölçümü bakımından Doğu bölgesinde yer alan bu il en geniş yüzölçümüne sahip iller arasında bulunur. Türkiye'deki diğer iller ile yüz ölçüm bazında karşılaştırma yapıldığında kırk sekizinci sırada yer alıyor.