Pratik Bilgiler HATAY HARİTASI: Hatay ilçeleri nelerdir? Hatay hangi bölgede yer alır?

HATAY HARİTASI: Hatay ilçeleri nelerdir? Hatay hangi bölgede yer alır?

Paylaş
HATAY HARİTASI: Hatay ilçeleri nelerdir? Hatay hangi bölgede yer alır?

Hatay şehri Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Türkiye'nin en güçlü şehirlerinden biridir. Özellikle tarihi ve kültürel açıdan ön plana çıktığını söylemek mümkündür. Çünkü antik dönemden günümüze kadar pek çok önemli uygarlığa ev sahipliği yaptığını ifade etmek gerekir. Hatay Haritası: Hatay ilçeleri nelerdir? Hatay hangi bölgede yer alır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Diğer yandan Hatay, Suriye'ye komşu olan bir şehir olarak ön plana çıkar. Toplamda 15 tane ilçesi bulunan şehrin aynı zamanda Akdeniz'e kıyısı da yer alır. Bu sayede deniz turizmi açısından da önemli bir şehir olduğunu eklemek gerekir.

Haberin Devamı

HATAY HARİTASI: HATAY İLÇELERİ NELERDİR?

Hatay toplamda 15 tane ilçeye sahip olan bir şehirdir. Aynı zamanda iki tane Merkez ilçesi olması ile beraber, diğer ilçeler bu Merkez ilçelerin etrafında toplanmıştır. İlçelerin bir kısmı Suriye'ye sınır bir kısmı ise deniz bölgesine sınırdır.

- Antakya merkez ilçe

- Defne merkez ilçe

- Altınözü

- Arsuz

- Belen

- Dörtyol

- Erzin

- Hassa

- İskenderun

- Kırıkhan

- Kumlu

- Payas

- Reyhanlı

- Samandağ

- Yayladağı

Bu şekilde yukarıda verilen farklı isimler ile birlikte ilçeleri öne çıkar. Osmaniye ve Gaziantep gibi şehirlere de komşu olan ilçeleri üzerinden Hatay önemli bir şehirdir. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün çabaları ile ülke sınırlarına katılmış bir şehir olarak da öne çıkar.

HATAY HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?

Hatay Akdeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. Aynı zamanda Akdeniz şehrinin Türkiye kıyısındaki doğu sınır çizgisinde bulunur. Böylece Suriye ile Akdeniz arasında kalır. İlçelerinin bir kısmı Akdeniz kıyısına bakarken diğerleri ise Suriye, Gaziantep ve Osmaniye'ye bakmaktadır.

Haberin Devamı

Akdeniz Bölgesi'nin iklim şartlarında aynı şekilde ve en iyi biçimde yansıtır. Bu sebepten dolayı deniz turizmi bakımından Türkiye'nin önemli şehirlerinden biri olduğunu söylemek gerekir. Elbette pek çok tarihi dokusu ve kültürel yapısı doğrultusunda her sene yerle ve yabancı turist çektiğini de ifade etmek mümkün.

HATAY ŞEHRİNİN EKONOMİK FAALİYETLERİ NELERDİR?

Hatay hem tarım hem de hayvancılık ve sanayi konusunda gelişmiş önemli şehirlerden biridir. Aynı zamanda ulaştırma, yani nakliyecilik ile birlikte inşaat sektöründe ne önemli bir faaliyet gösterir. Tarım araç ve gereçleri, tarımsal ürünler, demircilik mamülleri ve otomobil filtresi gibi üretim sağlayan fabrikalar açısından oldukça güçlüdür.

Aynı zamanda yaş sebze ve meyve ile narenciye üretimi noktasında öne çıkar. Üstelik bu ürünler ülkenin dört bir tarafına yayılırken, aynı zamanda önemli oranda bir ihracat ürünlüdür. Bu sebepten dolayı Türkiye'de hem tarım hem de hayvancılık ile sanayi ve ticaret bakımından ön plana çıkan şehirler içerisinde gelir.