Pratik Bilgiler İrşad nedir? İrşad ne demek TDK? İrşad sözlük anlamı...

İrşad nedir? İrşad ne demek TDK? İrşad sözlük anlamı...

Paylaş
İrşad nedir? İrşad ne demek TDK? İrşad sözlük anlamı...

Türkçede günlük yaşamda çok fazla kullanılmayan ancak yerleşik bulunan sözcüklerden biri İrşad kelimesidir. Genel anlamı itibariyle Türkçede doğru yolu göstermek şeklinde yorumlanır. İrşad nedir? İrşad ne demek TDK? Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.

Arapça üzerinden Türkçeye yerleşmiş olan irşad kelimesi, herhangi bir durum karşısında doğru yolu göstermek olarak anlatılır. Bu durum eğer bir kişi yanlış bir yola sapmış ise onu uyarmak ve doğru yolu anlatmak için de değerlendirilir. Taşınmış olduğu bu anlam ile kalıp olarak bir terim şeklinde kullandığını söylemek mümkün.

Haberin Devamı

İRŞAD NEDİR?

Yaşanan bir olay veya durum karşısında doğru yolu göstermek İrşad anlamına gelmektedir. Arapça kökenli olarak Türkçe üzerinden kullanılan bu sözcük, çok fazla bilinen bir kelime değildir. Ancak özellikle bir terim ve kalıp olarak İslamiyet üzerinden önemli bir yer taşır.

Çünkü yanlış yola sapmış olan bir kişiyi uyarmak, onu doğru yola sokmak biçiminde İslamiyette kullanılır. Aynı zamanda Arapçada günlük hayatta çok fazla kullanılan önemli sözcükler içerisinde bulunduğunu ifade etmek mümkündür.

İRŞAD NE DEMEK TDK?

Bu kelime aynı zamanda Türk Dil Kurumu üzerinden Türkçede yer alan bir sözcüktür. Genel çerçevede yapılan bir yanlış duruma karşı kişiyi doğru yola sokmak olarak anlatabilir. Daha doğrusu kişiye doğru yolu göstermek olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

Bu anlamı doğrultusunda kullanılan bir genel terimi olduğunu anlatmak mümkün. Başta İslamiyet olmak üzere günlük hayatta da değerlendirilir. Bir insan ya da bir topluluk yanlış yöne doğru gidiyor ise, onları bu hatadan çevirmek için ele alınan bir terimdir.

İRŞAD SÖZLÜK ANLAMI

İrşad kelimesi daha çok dini açıdan ele alınan ve kullanılan bir terim olarak öne çıkar. İslamiyet üzerinden bakıldığı zaman bir kişi ya da kişileri doğru yola sevk etmek olarak değerlendirilir. Onlara doğru yolu göstermek ve yanlış yoldan geri çevirmek olarak ele alınır.

O yüzden dini açıdan önemli bir yere sahip olmasının yanı sıra, Arapça üzerinden de günlük hayatta çok sık kullanılır. Ancak Türkçede daha çok yazılı eserlerde veya birçok farklı anlatıda öne çıkar.