Pratik Bilgiler İstimlak nedir, ne işe yarar? İstimlak etmek ne demek?

İstimlak nedir, ne işe yarar? İstimlak etmek ne demek?

Paylaş
İstimlak nedir, ne işe yarar? İstimlak etmek ne demek?

Günümüzde tam anlamı bilinmeden kullanılan birçok kelime vardır. Bunlar için üstün körü şekilde anlamları tahmin edilse de aslında gerçek anlamları tam bilinmeyebilir. Bu kelimelerden biri de istimlaktır. İstimlak ne demek, ne şekilde kullanılır, ne işe yarar gibi birçok soruyu merak edenler, cevapları burada bulabilir. İşte, tüm detaylar.

İstimlak kelimesi, yaygın olarak yardımcı fiil olan etmek ile kullanılır. İstimlak etmek kelimesinin anlamı da aslında oldukça derin ve önemlidir. Aslında bir hukuk kavramı olarak sık kullanılsa da günlük yaşamda da sıklıkla kullanılan kelimelerden biridir. İstimlak etmek ya da istimlak, basitçe kamulaştırma anlamına gelir...

Haberin Devamı

İSTİMLAK NEDİR, NE İŞE YARAR?

İstimlak, en basit anlamı ile bir kanuni işlemdir. Bu işlemin ya da fiilin anlamı ise, söz konusu şey kamu yararı ise gayrimenkullerin kamu himayesine geçmesi anlamına gelir. Bu geçiş ya kamu tüzel kişiliklerine ya da doğrudan devlet himayesine geçişle olur. Bu işlem kanuni bir işlem olup istimlak ya da istimlak etmek anlamında kullanılır. Halk dilinde de basitçe kamulaştırma olarak kullanılmaktadır.

Bu kararın alınabilmesi için ise bir şart gerekir. Bu kararın idare tarafından alınabilmesi için yüksek derecede kamu ya da devlet yararını sağlıyor olmalıdır. Köy tüzel kişileri, belediyeler, üniversiteler bu istimlak kararını almaya yetkilidir. Bunun için elbette bedelinin bir kısmı ya da tamamı ödenir.

Haberin Devamı

İstimlak bedeli kanuni esaslara göre belirlenen bir değer biçilir ve bu bedel peşin olarak ödenir. İstimlak durumu zorla olabildiği gibi tercih olarak da yapılabilir. İster taşınmazın tamamı ister bir kısmı, kamu yararı yüksek derecede sağlanıyorsa istimlak edilebilir. Ancak bu istimlak kararında yüksek fayda en önemli etkendir.

İSTİMLAK ETMEK NE DEMEK?

Türkçede bazı kelimeler yardımcı fiillerle kullanılmaktadır. İstimlak da bunlardan biridir. İstimlak etmek, çeşitli prosedürleri yerine getirilen taşınmazların kamulaşarak kamu tüzel kişiliğinin ya da devletin himayesine girmesi anlamına gelir. Bunun için tüm prosedürler sağlanmalı ve en önemlisi de yüksek kamu yararı olmalıdır. İstimlak edilen taşınmazın tamamı kamulaşmayabilir.

Belirli bir oranda da istimlak edilebilir. Burada önemli olan konulardan biri de istimlak bedelidir. Kanuni esaslara göre bedeli belirlenen taşınmazın istimlak bedeli de peşin ödenir. Aynı zamanda eğer size ait bir taşınmaz istimlak edildiyse bu durumda itiraz hakkınız da elbette vardır.

Karayolları, belediyeler, devlet su işleri ya da üniversiteler gibi kuruluşlar istimlak yapabilirler. Bu kuruluşlar aynı zamanda zorla da istimlak yapabilirler. Ancak elbette bu durumda itiraz haklarınız da sonucu değişken olmakla birlikte vardır.