Pratik Bilgiler Karoser nedir, ne işe yarar? Karoser çeşitleri nelerdir?

Karoser nedir, ne işe yarar? Karoser çeşitleri nelerdir?

Paylaş
Karoser nedir, ne işe yarar? Karoser çeşitleri nelerdir?

Araçlar ile ilgili bir anlamı olduğu için karoser kelimesi, Türkçede pek çok değişik farklı alanda karşılaşılan bir sözcüktür. Karoser, aracın yapısını tarif etmesine denir. Karoserler, araç sınıflarına ve araçların farklı büyüklüklerine göre kategorize edilir. Karoser nedir, ne işe yarar sizler için ayrıntıları ile derledik.

Karoser taşıyıcı ismi verilen bu yapı, genellikle yolcu ya da bagaj taşıyan parçaya verilen bir isimdir. Malzemeye bağlı bir şekilde alüminyum ya da sacdan da yapılabilir.

Haberin Devamı

KAROSER NEDİR?

Karoser, genellikle yolcuların ya da yüklerin taşındığı bölüme verilen bir isimdir. Üretildikleri malzemeye göre de sac ya da alüminyum malzemeden imal edilebilirler. Aracın ihtiyacına göre fiber ya da düz bir yapıda üretilirler. Araçlar karoserlerine göre sınıflandırılırken genellikle ne kadar yük taşındığı ya da kaç yolcu kapasitesi olduğu durumlara göre sınıflandırılır.

KAROSER NE İŞE YARAR?

Karoserler araçların dış görünümünü kazanmasına sağlayan bir parça olduğu için, özellikle de estetik olarak araca değer katar. Karoserler, monte edilecek aracın türüne göre farklı şekilleri vardır. Araç üretiminde karoser, aracı tamamen saran bir yapı olduğu için bir çeşit koruma kalkanı görevi de görür. Aracın dış kısmında yer alan parçalara perde sistemi adı verilen bir sistemin yapılması, gerçekleşebilecek kazalarda darbenin emilmesini sağlar. Aynı zamanda katlanarak içe doğru geçen bazı parçalar kazalardaki yaşanabilecek can kayıplarını en aza indirmeyi amaçlar. Bazı üreticiler de bunu daha farklı bir şekilde yapar. Aracın karoser kısmının kaza sırasında gelecek darbelere karşı nasıl duracağını daha önceden yapılmış olan testler ile kontrol eder.

Haberin Devamı

KAROSER ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Araç alırken karşımıza çıkan “SUV, Sedan, Hatchback, Coupe” gibi çeşitli kavramlar aslında karoser çeşitleridir. Bu araç modelleri, karoser çeşitlerine göre de bazı farklılıklar gösterebilir. Bir otobüse yapılması gereken karoser ile sedan araca yapılacak karoser birbirinden farklı olmalıdır. Şekli itibarı ile de biçim tarifi verir. En yaygın olanları; kapalı, açık, karışık ve özel şekilli olan karoserlerdir. Dış tarafında görünen bazı parçalarına bazı firmalar perde sistemi yapıyor. Bu perde sistemi ise, kaza anlarında yapının katlanarak darbeleri emmesini sağlıyor.

1983 model otomobile yaptığı yazılım şaşırttı Tokatlı üniversite öğrencisinin yaptığı yazılımla 1983 model otomobile eklediği özellikler görenleri şaşırtıyor.