Pratik Bilgiler Muvafakat ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Muvafakatlı adres ne demek?

Muvafakat ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Muvafakatlı adres ne demek?

Paylaş
Muvafakat ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Muvafakatlı adres ne demek?

Muvafakat, sıklıkla kullanılan bir kelimedir. Özellikle kullanım alanı resmi niteliğe sahip evraklar olarak bilinmekte ve önem taşımaktadır. Muvafakat kelimesi ne demek? Muvafakat kelimesinin anlamı nedir sizler için detayları ile derledik.

Muvafakat, razı olma, uygun bulma anlamına gelmektedir. Halk arasında muvafakat belgesi muvafakat name olarak adlandırılmaktadır.

Haberin Devamı

MUVAFAKAT NE DEMEK, TDK SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?

Muvafakat, resmi işlemler sırasında kullanılmak amacı ile onay almak, izin ya da kabul edilme belgesine muvafakat belgesi denmektedir. Resmi işlemler süresince kurumlar arası belgenin temin edilmesi talep edilmektedir.

Yapılacak işlem için muvafakat belgesi almak, yapılmak istenen işlemin gerçekleşmesinde bir sorun ya da problem olmadığına ve kurumun bilgisi dahilinde gerçekleştiği anlamına gelmektedir.

Dilimize Arapça dilinden geçmiş muvafakat, vefk kelimesinden türetilmiştir. Vefk sözcük anlamı uygun gelmek manasına gelir. Muvafakat ise, uyumlu ve uygun demektir. Kelimenin eş anlamı uzlaşmaya varmak, ortak karar vermek ve münasip bulmak gibi birçok anlam ifade etmektedir.

MUVAFAKATLI ADRES NE DEMEK?

Muvafakatlı adres bildirmek, bir kişinin, karşı taraftan bir şahıs veya şahısların kayıtlı olduğu adrese bildirimde bulunması ve o adreste oturan kişinin bu bildirime izin vermesi şeklinde gerçekleştirilen adres bildirimine muvafakatlı adres bildirimi denmektedir.

Haberin Devamı

MUVAFAKAT BELGESİ NASIL ALINIR?

Muvafakat belgesi işlem yapılmasına izin veren makam tarafından alınan bir belgedir. Kamu sektöründe çalışan bir memurun, bir diğer memurun başka bir kamu sektörüne tayini istemesi ve gerçekleşmesi için çalıştığı kurumdan muvafakat belgesi alması zorunlu ve gereklidir. Tapu, velayet ve veraset gibi işlemleri sırasında noter aracılığı ile muvafakat belgesi alınmaktadır.

Kendi şahsına işlem yapmak isteyen ve bu yetisini kullanmak isteyen kişi, kullanamayacak vasıflı taşıyan durumunda olan kişiler noter yoluyla muvafakat belgesi düzenleme işlemlerini yaptırmalarında bir sakınca yoktur.

MUVAFAKAT BELGESİNİN KULLANILDIĞI YERLER NERELERDİR?

Muvafakat belgesi resmi olan tüm işlemlerin yapılması amacı ile alınmaktadır. Ve kullanıldığı yerler oldukça fazladır;

Tapu işlemlerinde kullanılır,

Kamu personelinin tayin işlemlerinde kullanılır,

Noter işlemlerinde kullanılır,

Veraset işlemlerinde kullanılır,

İntikal işlemlerinde kullanılır,

Velayet işlemlerinde kullanılır.

Bu belgelerin alımı ve onayı için gerekli olan belge muvafakat belgesidir.