Pratik Bilgiler Nezaket nedir? Nezaket ne demek TDK? Nezaket sözlük anlamı...

Nezaket nedir? Nezaket ne demek TDK? Nezaket sözlük anlamı...

Paylaş
Nezaket nedir? Nezaket ne demek TDK? Nezaket sözlük anlamı...

Taşımış olduğu anlamı ile nezaket kelimesi günlük hayatın değerli sözcükleri içerisinde gelir. Başkalarına karşı saygılı ve incelikli davranmak olarak ele almak mümkün. Peki, Nezaket nedir? Nezaket ne demek TDK? Nezaket sözlük anlamını ayrıntıları ile derledik.

Farsça üzerinden Arapça yerleşmiş ve Oradan da Türkçeye geçmiş Nezaket kelimesi, günlük hayatın önemli sözlükleri içerisinde bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı yazılış bakımından evrim geçirerek günlük hayatı ulaşmış köklü kelimelerden biri olduğunu söylemek mümkün. Başka insanlara karşı kibar, incelikli ve saygılı davranmak olarak genelde ele alınır.

Haberin Devamı

NEZAKET NEDİR?

Nezaket kelimesi Türkçede değişik cümleler üzerinden ele alınmak sureti ile ifade edilebilir. Ancak genel çerçevede taşıdığı anlam aynı olarak kullanılır.

- Başka insanlara karşı saygılı, incelikli ve kibar davranmak

- Nazik ve incelik

- Herhangi bir iş ya da duruma karşı özenli davranmak, dikkat etmek

Özellikle başka insanlara karşı kibar ve saygılı olmak anlamı doğrultusunda daha çok kullanıldığını söylemek mümkündür. Böylece insanlar karşılıklı olarak birbirlerine daha pozitif bir yaklaşım gösterebilir.

NEZAKET NE DEMEK TDK?

Türk Dil Kurumu nezaket kelimesine karşılık olarak başkalarına karşı saygılı ve kibar olmak biçiminde cevap vermektedir. Aynı zamanda herhangi bir durum karşısında incelikli olmak ve nazik davranmak için de ele alınır.

Haberin Devamı

Diğer yandan bir iş ya da bir duruma karşı düzenli olmak, dikkat etmek ve özenli davranmak olarak ele alınır. Böylece bir işi herhangi bir sorun yaratmadan düzgün bir şekilde tamamlamak olarak da değerlendirilir.

NEZAKET SÖZLÜK ANLAMI

Nezaket kelimesi daha çok günlük hayatta başkalarına karşı incelikli ve kibar olmak üzerine kullanılır. Herhangi bir diyalog ve konuşmak söz konusu olduğu vakit, karşı tarafa saygılı ve kibar biçiminde cevap vermek olarak değerlendirilir. Bununla beraber bir iş yapılmak istendiğinde ya da duruma karşı; nazik, dikkatli ve özenli davranmak olarak ele alınabilir.

- O bana karşı gerçekten Nezaket dolu bir insandır.

- Bu iş bizim için çok önemli o yüzden duruma karşı nezaketli ol.

Bu gibi birçok farklı örnek cümle ele almak suretiyle, nezaket kelimesi amaca uygun olarak kullanılabilir.