Pratik Bilgiler Ram nedir, ne işe yarar? Ram kapasitesi neden önemlidir?

Ram nedir, ne işe yarar? Ram kapasitesi neden önemlidir?

Paylaş
Ram nedir, ne işe yarar? Ram kapasitesi neden önemlidir?

RAM, bilgisayarlardakikısa süreli hafıza görevini üstelenen bir bileşendir. Anlık veriler depolanır ve geçici olarak depolanmış olan veriler işlenir ve gerektikten sonra da silinir. RAM sayesinde silinen eski verilerin yerine de ihtiyaç duyulması muhtemel yeni veriler gelir. RAM ne işe yarar ve kapasitesi neden önemlidir? İşte, tüm detaylar.

RAM kapasitesi akıllı cihazların hızlı çalışması için çok önemlidir. Eğer kapasite yeterli olmazsa bilgisayarınız yavaş çalışır ya da hiç çalışmaz. 

Haberin Devamı

RAM Nedir?

RAM yalnızca bilgisayarın değil akıllı telefonların, tabletlerin ve oyun konsollarının da önemli bir bileşeni ya da belleği olarak karşımıza çıkar. RAM olmadan bir sistem üzerinde hızlı işlem yapmak neredeyse imkansızdır. Kullanılan cihazda RAM bellek yeterli olmazsa bu durumda da yavaşlama ortaya çıkar.

RAM bellek, bilgisayar, tablet ya da akıllı telefonların kısa süre içinde ihtiyacı olacak her şeyi belleğinde tutan ve ihtiyaç duyulduğunda da ortaya çıkan bir bileşendir. RAM bellek sayesinde kullanılan cihazlar çok daha hızlı olur. Fakat RAM bellek yalnızca bilgisayar ya da kullanılan cihaz her neyse açık olduğu sürece çalışır. Bilgisayar kapatıldığında RAM bellek de depoladığı her şeyi hafızasından siler.

Haberin Devamı

 

NE İŞE YARAR?

Donanım ve bilgisayar ile ilgilenen kişiler ilk olarak RAM ile karşılaşırlar ve bunun ne işe yaradığını araştırırlar. RAM belleğin geçici olduğunu bilmek gerekir. Bilgisayar açık olduğu sürece birçok bilgiyi depolar fakat bilgisayar kapatıldığında tüm bilgiler silinir ve unutulur. Yani RAM için gerekli olan şey bilgisayarın açık olmasıdır ve kapatıldığında işlevini yitirir. 

 RAM bellek her birinde 1 veya 0 olan kutulardan oluşmaktadır. Bu kutuları her biri eşsizdir ve adresleri de birbirlerinden farklıdır. Buna göre sıralar ve satırlar halinde yer alan RAMler dizi olarak varlık gösterirler ve bunların her bir kutusuna da hücre adı verilir.

 RAM bellek bu hücrenin içinde bilgisayarın kısa süre içinde yani kapanana kadar ihtiyaç duyacağını düşündüğü her şeyi depolar ve ihtiyaç olması halinde de biletir. Bu sayede siz bilgisayarınızda çalışma yaparken ya da oyun oynarken bilgisayarınızda herhangi bir yavaşlama olmaz. 

 

 RAM KAPASİTESİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

 RAM bilgisayar, telefon ya da tablet gibi cihazların hızlı çalışmasına yarayan bir hafızadır. RAM kapasitesi ne kadar fazla olursa kullandığınız cihaz da o kadar hızlı olur. Eğer RAM kapasitesi kullandığınız cihaza yeterli gelmezse cihaz yavaşlar ve ilerleyen dönemlerde de hiç açılmayabilir. Bu nedenle cihaz ve RAM kapasitesinin uyumu oldukça önemlidir. 

Haberin Devamı