Pratik Bilgiler Su orucu nedir, nasıl yapılır? Su orucu zararlı mıdır?

Su orucu nedir, nasıl yapılır? Su orucu zararlı mıdır?

Paylaş
Su orucu nedir, nasıl yapılır? Su orucu zararlı mıdır?

Su orucu, sağlığı iyileştirmek ve sürdürmek için kullanılan bir uygulamadır. Sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı değişikliklerini motive etmeye yardımcı olabilir. Bu tür bir müdahalenin potansiyel olarak sağlığa elverişli fizyolojik etkileri uyardığı bulunmuştur. Geliştirilmiş ketogenez, modüle edilmiş hormon aktivitesi, azaltılmış inflamasyon ve oksidatif stres semptomları, lipoliz, otofaji ve iyileştirilmiş fiziksel ve duygusal refahı içerir. İşte, tüm detaylar

Antik Yunan Uygarlığından beri su orucu, yapıldığı takdirde insan sağlığını iyileştirdiğine inanılmaktaydı.1980 yılından itibaren yapılan çalışmalar su orucunun insan sağlığı üzerinde faydalarının olduğunu tespit etmiştir.

Haberin Devamı

SU ORUCU NEDİR?

Su orucu, su tüketirken gıda tüketiminin mutlak olarak kesilmesidir. Veriler dikkate alındığında, uzun süreli açlığın bile sağlık durumunu bozmayabileceği ve hatta terapötik değerlere sahip olduğu sonucuna varılabilir. WF müdahalesi “sıfır kalorili diyet” olarak tanımlanır.

Terapötik, ruhani veya politik nedenlerle katı yiyeceklerden ve bazı içeceklerden gönüllü olarak uzak durmak, yüzyıllardır insan toplumunun bir parçası olmuştur. Terapötik orucun en erken açıklaması, eski Yunan hekimi Hipokrat'ın aşırı yemenin sonucu olduğunu düşündüğü hastalıklar için yiyecek veya içecekten uzak durmayı tavsiye ettiği MÖ 5. yüzyıla kadar uzanabilir.

SU ORUCU NASIL YAPILIR?

Açlık öncesi tıbbi değerlendirme yapılmalıdır. Bireyin sağlığının kapsamlı bir değerlendirmesi yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Roma'daki Gıda Bilimlerinde Uzmanlık Okulu'ndan doktorlar, bitki bazlı gıdalardan zengin, dengeli bir diyetin benimsenmesini tavsiye ediyor. İşlenmiş ve yüksek kalorili yemeklerden, alkolsüz içeceklerden, kafeinli içeceklerden ve alkolden kaçınılması önerilir.

Su orucuna başlamadan önce, rahat bir ortama ve bol miktarda filtrelenmiş veya damıtılmış su kaynağına sahip olmak önemlidir.

Oruç sırasında, stres içermeyen fiziksel aktivite, davranış ve yaşam tarzı değişiklikleri ve gevşeme teknikleri önerilir.

Davranışsal iç gözlem ve yaşam tarzı değişiklikleri, oruç tutan kişinin iyileştirmek istediği koşulların olası nedenlerini belirlemesine yardımcı olur.

Kas gevşetme, nefes alma teknikleri, meditasyon ve görselleştirme gibi gevşeme terapileri, su orucunun olası istenmeyen etkilerini en aza indirmede ve orucu sürdürmede yardımcı olabilir.

SU ORUCU NE ZAMAN BULUNMUŞTUR?

Bir tıbbi tedavi biçimi olarak su orucu, Amerika'da 19. yüzyılda Dr. Herbert Shelton tarafından tanıtıldı. 20. yüzyılın ortalarında, morbid obez hastalarda kilo vermek için tıbbi gözetim altında yatan hasta ortamlarında kullanılıyordu. Bununla birlikte, bir diyet önlemi olarak su orucu, etkinliğinin olmaması ve güvenliğiyle ilgili endişeler nedeniyle kısa sürede gözden düştü.

SU ORUCU ZARARLI MIDIR?

Genel olarak, yazarlar, tıbbi olarak denetlenen sadece su ile oruç sırasında kişinin sağlığına yönelik olumsuz etkilerin hafif ila orta derecede olduğunu ve iyi bilindiğini öne sürüyorlar. Suyun % 20-30'u tüketildiği gıdalardan elde edildiğinden, dehidrasyon Diyet suyunun yerini alacak kadar yeterli miktarda su tüketilmezse hızla yerleşebilir.

Haberin Devamı

Dehidrasyon, susuzluk, uyuşukluk, baş ağrısı, konfüzyon, baş dönmesi, çökük gözler ve kuru cilt ve mukoza zarlarının belirti ve bulgularıyla kendini gösterebilir. Yapılan bir araştırma, 768 vakada tıbbi gözetim altında sadece su ile oruç tutma sırasındaki yan etkilerin tıbbi geçmiş incelemesi yoluyla oruç tutmanın güvenliğini değerlendirdi. Su orucuyla ilgili en yaygın olumsuz sağlık etkileri arasında aşağıdakiler vardır.

  • Yorgunluk- % 48,2
  • Uykusuzluk- % 33,5
  • Mide bulantısı- % 32,2
  • Baş ağrısı- % 30.1
  • Hipertansiyon- % 29,2
  • Presenkop- % 28,3
  • Hazımsızlık- % 25,9
  • Sırt ağrısı- % 25,7
  • Ekstremitelerde ağrı- % 16
  • Karın ağrısı- % 15,1
  • İshal- % 14,2
  • Kusma- % 12,5
  • Artralji- % 12,1
  • Çarpıntı- % 11,4