Pratik Bilgiler Sübhane Rabbiyel Azim nedir? Sübhane Rabbiyel Azim ne demek TDK? Sübhane Rabbiyel Azim sözlük anlamı...

Sübhane Rabbiyel Azim nedir? Sübhane Rabbiyel Azim ne demek TDK? Sübhane Rabbiyel Azim sözlük anlamı...

Paylaş
Sübhane Rabbiyel Azim nedir? Sübhane Rabbiyel Azim ne demek TDK? Sübhane Rabbiyel Azim sözlük anlamı...

Namaz, İslam'ın beş şartından biridir. Namazın kurallara uygun kılınması farzdır. Namazda okunması gereken dualar kadar tesbihat da önemlidir. Sübhane Rabbiyel Azim, rükuda okunan tesbihatlardan biridir. Bu tesbihat üç kez tekrar edildikten sonra secdeye varılır. Sübhane Rabbiyel Azim nedir? TDK'ya göre anlamı nedir? İşte, tüm detaylar.

Secdede 3 kez tekrar edilmesi gereken tesbihat ise şu şekildedir: Sübhane Rabbiyel A'la. Ala, en yüce ve en ulu anlamına gelir.

Haberin Devamı

SÜBHANE RABBİYEL AZİM NEDİR?

En önemli ibadetlerden biri olan namazda tekrar edilen, bunun dışında günlük dualarda da sık sık okunan Sübhane Rabbiyel Azim, yüce Allah, tüm eksikliklerden uzak demektir.

SÜBHANE RABBİYEL AZİM NE DEMEK TDK?

İslam dinine göre dünyayı, kainatı ve insanları yaratan Allah tüm kusurlardan münezzehtir. Sünhane Rabbiyel Azim de, Allah, insanın ve diğer varlıkların sahip olduğu tüm kusurlardan uzaktır, o en büyük ve yüce olandır anlamına gelir.

Kuran'ı Kerim'de yer alan birçok isim, Allah'ın yüceliğini vurgular. Sübhane Rabbiyel Azim ile aynı anlama gelen isimlerden bazıları şunlardır:

3-Basar - Allah, kainattaki her şeyi görür. Onun görmediği hiçbir şey yoktur

2- Semi - Birçok ayette geçen Semi ise, Allah'ın her şeyi işitmesi demektir.

Haberin Devamı

3- Fatır - Yoktan yaratan anlamına gelen Fatır da Allah'ın yüceliğini ve tüm kusurlardan uzak olduğunu vurgulayan isimlerden biridir. Yoktan yaratmak sadece Allah'a mahsustur. O "Ol" der ve olur.

4- Bais - Bais, hem peygamber gönderen hem de ölüleri dirilten demektir. Hz. İsa'ya ölüleri diriltme mucizesi Allah tarafından verilmiştir. Mahşer gününde de tüm insanlar diriltilecek ve Allah'a hesap verecektir.

5- Basid - Yeryüzündeki tüm varlıklar Allah'a muhtaçtır. Rızkı veren odur.

SÜBHANE RABBİYEL AZİM SÖZLÜK ANLAMI

Sübhane Rabbiyel Azim, beşeri tüm kusurlardan uzak, faik ve ulvi olan demektir. Allah-u Teala yorulmaz, uyumaz, acıkmaz. Bu tür kusurlar, sadece insana ve diğer canlılara aittir. Allah ilmi kainatı çepeçevre kuşatmıştır. Onun kudreti de ilmi gibi sonsuzdur. Her şey onun takdiriyle gerçekleşir. Kainattaki her şeyi yaratan, öldüren ve tekrar diriltecek olan O'dur.