Yaşam Rengarenk

Rengarenk

Paylaş
Rengarenk

30 Ağustos sabahına "Gri Merdiven" tartışmasıyla girdik. Fındıklı'dan Cihangir'e çıkan renkli merdivenler yeniden griye boyandı. Merdivenlerin Beyoğlu Belediyesi tarafından eski haline getirildiği iddiası üzerine, belediyeden "Biz boyamadık"açıklaması geldi. Ancak 'Gökkuşağı' tartışması başladı bir kere. Peki renkler neyi ifade ediyor? Derya Coşkundeniz yazdı...

DERYA COŞKUNDENİZ

Haberin Devamı

twitter.com/Deryacskndnz

facebook.com/Deryacoskundeniz

deryacoskundeniz@gmail.com

“Renk, ışığın gözün retinasına değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır” diye tanımlanıyor Vikipedi’de renkler.

>> BELEDİYEDEN 'MERDİVEN' AÇIKLAMASI!

Yüzyıllara dayanan renk bilimi, insan psikolojsi üzerinde renklerin tedavi edici gücünün bulunduğunu ortaya çıkarmıştır. Eski Mısır, Hint ve Çin kültürlerinde en çok karşımıza çıkan tedavi yöntemlerinden biri de renk tedavisi olmuştur. Çeşitli ruhsal hastalıkların alternatif tedavi yöntemleri arasında da sıklıkla kullanılır renkler. İştah açan renkler, sakinleştiren renkler, neşelendiren renkler…

Çocuklarımız resim yaparken kullandıkları renkler, çoğunlukla onların ruh hallerini de yansıtır. Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ali Boğa, çocukların resim yaparken kullandıkları renkler ve şekillerin ruh hallerini yansıttığını bakın şöyle ifade etmiş:

Haberin Devamı

“Özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklar resim yaparken renkleri ve şekilleri bilinçli olarak kullanmazlar, yaptıkları resimler çoğu zaman dış dünyadan çok iç dünyalarını yansıtır. Bu dönemde çocuklar kırmızı olan bir eşyayı sarı olarak boyayabildiği gibi örneğin bir kediyi çok farklı çizerek onun kedi olduğunu söyleyebilir. Ebeveynlerin ve eğitimcilerin kesinlikle çocuğa "Hayır bu kedi değil, kedi böyle çizilir veya bunun rengi kırmızı" şeklinde müdahale etmemeleri gerekir, müdahale çocuğun yaratıcılığını engeller. Siyah, kahverengi, gri, mavi, mor ve tonları çocuğun melankolik ruh halini, kırmızı, yeşil, sarı, turuncu gibi canlı renklerin ağırlıklı olarak kullanması ise çocuğun mutlu ve huzurlu bir çocukluk geçirdiğini gösterebilir. ”

İster çocuk olsun, ister yetişkin, kişilerin ruh hallerini, seçtikleri ve en fazla kullandıkları renge göre anlayabilmemiz mümkün. Bakın renkler, bize nasıl ipuçları veriyor:

Sarı: Dikkat çekmek için çığlık atar; bu yüzden uyarı ışıklarında sarı tercih edilir. Neşeyi anlatır. Sarı zeka, incelik ve pratiklikle de ilgilidir. Toplumsal yaşamı ve birlikte çalışmayı yansıtan bir anlamı vardır. Geçiciliğin sembolüdür. Sarı ayrıca hüzün ve özlemin rengidir.

Haberin Devamı

Kırmızı: Bu renk canlılık ve dinamizmle ilgili bir renktir. Mutluluğu te bir işi sonuna kadar götüren azmi ve kararlılığı gösterir. İştah açar. O yüzden dünyadaki gıda firmalarının çoğu logosunda kırmızıyı kullanır. Kırmızı tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır.

Pembe: Kırmızı gibi canlılık verir ama daha yumuşaktır. Neşe ve mutluluk veren bir renk olan Pembe aynı zamanda hayallerin ve aşkın rengidir.

Mavi: Dünyanın hakim rengi olan mavi çekingen bir renk; dinlendiriciliği ve edilgenliği anlatır. Koyu tonlarda ya da yoğun olarak kullanıldığında moral bozan, kasvet veren, açık tonlarda ya da beyazla karışık kullanıldığında, yatıştırıcı ve güven veren bir etki yaratır.Vücudumuzda boğaz bölgesini yansıtan bir renktir. Sınırsızlığı ve uzak bakışlılığı simgeler. Huzuru temsil eder ve sakinleştirir. Araplar mavinin kan akışını yavaşlattığına inanır, nazar boncuğu o yüzden mavidir. Batı'da intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyarlar. Duvarları mavi olan okullarda çocukların daha az yaramazlık yaptığı saptanmıştır.

Haberin Devamı

Yeşil: Sessizliği anlatır. Duygusal olarak bizi en çok etkileyen bir organımız olan kalp organının , bu rengin yaydığı enerji alanında olduğu düşünülür. Güven veren renktir. O yüzden bankaların logolarında hakim renktir. Yeşil yaratıcılığı körükler. Bu yüzden büyük lokanta mutfaklarında yeşil tercih edilir. Hastanelerde de yeşil rahatlatıcı özelliği nedeniyle kullanılır. Yeşil alanda insanların daha az mide rahatsızlığı çektiği saptanmıştır.

Mor: En kısa dalga boyuna sahip olan mor, geleneksel olarak asaletle ilişkilendirilir. Yakınlık ve güzelliğe de işaret eder. Eskiden beri ihtişam ve lüksün son basamağı olarak düşünülür. Tarih , yüksek sınıfların, saray mensuplarının daima morla bezendiklerini kaydeder. Nevrotik duyguları açığa çıkardığından, insanların bilinçaltını korkuttuğu saptanmıştır. İntihar edenlerin beğendiği renktir.

Haberin Devamı

Nötr renkler, beyaz, siyah ve kurşuni gibi tarafsız renklerdir. Bunlar belli başlı bir renk özelliğinden ziyade, çeşitli renklerin elde edilmesine yardımcı olurlar.

Renklerin özelliklerine göre, meydana getirdiği ve aksettirdiği değişik havadan, insan ruhu çeşitli şekillerde etkilenir. Yerine göre bir huzur, ferahlık ve sakinlik verebileceği gibi tersine kötü özel durumumuza, ruh halimize ve tabiat şartlarının mevcut reaksiyonlarına bağlıdır. (Kaynak: Vikipedi)

Renklerden korkmayın. Aksine renkler olmasa hayat monoton, durağan ve çok sıkıcı olurdu.