Seyahat Özbekistan nerede, haritası ve komşuları! Özbekistan bayrağı, para birimi... Özbekistan gezilecek yerler!

Özbekistan nerede, haritası ve komşuları! Özbekistan bayrağı, para birimi... Özbekistan gezilecek yerler!

Paylaş
Özbekistan nerede, haritası ve komşuları! Özbekistan bayrağı, para birimi... Özbekistan gezilecek yerler!

Dünyada birçok ülke yer almaktadır. Bu ülkeler, çeşitli özellikleri ile birbirlerinden çok farklıdır. Özellikle başka ülkeleri merak edenler ve bunlar hakkında bilgi edinmek isteyenler de sık sık başka ülkelerle ilgili araştırmalar yapmaktadır. Nerede, para birimi ne, gezilecek yerler var mı gibi soruların cevaplarını ararlar. İnternet üzerinden aranan ülkelerden biri de Özbekistan'dır. İşte, tüm detaylar.

Özbekistan, yedi Türk devletinden biridir. Tam adıyla Özbekistan Cumhuriyeti, Özbekçe dilinin hakim olduğu ve dünyada yer alan ülkelerden biridir. Hem yerli hem de yabancı birçok turist, oldukça sık ziyaret eder. Bir o kadar da internet üzerinden bilgileri araştırılır.

Haberin Devamı

 ÖZBEKİSTAN NEREDE, HARİTASI VE KOMŞULARI

Özbekistan ya da tam adıyla Özbekistan Cumhuriyeti, toplam yedi tane bağımsız Türk devletinden biridir. Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan ve Türkmenistan ile komşudur. 12 il ve 1 özerk Cumhuriyete ayrılmış olan Özbekistan2ın başkenti Taşkent'tir.

Tarihi geçmişi ve bulunduğu konum sebebiyle oldukça geniş bir kültürel ve doğal mirasa sahiptir. Halk arasında en yaygın konuşulan dil %85 oranıyla Özbekçedir. En yaygın din ise İslam’dır. Büyük çoğunluğu Özbeklerden oluşan ülkede Kırgız, Tacik, Kazak, Rus, Türkmen ve Tatarlar da yaşar.

ÖZBEKİSTAN BAYRAĞI, PARA BİRİMİ

1991 yılında Özbekistan Cumhuriyeti olarak ilan edilen ve zamanla diğer dünya ülkeleri tarafından da tanınan Özbekistan, ilk zamanlarda Rus imparatorluğu altındaydı. Ancak daha sonra çeşitli mücadele ve uğraşlar sonucu bağımsız olarak kuruldu. Bayrağında üçe bölünmüş renkler ile oluşturulan zeminin sol üst kısmında hilal ve 12 yıldız yer alır.

Haberin Devamı

12 yıldız Özbek vilayetlerini, hilal ise yenilenme anlamını taşır. Renkler arasında yer alan ince kırmızı çizgi ise güçlü olma anlamı taşır. Beyaz renk, ülkenin sembolü olan pamuğu, mavi suyu, yeşil ise doğayı simgeler. Özbekistan'ın para birimi ise Som'dur. Ekonomik olarak hala yenilenme ve gelişme aşamasındadır.

ÖZBEKİSTAN GEZİLECEK YERLER

Dünyanın her ülkesinde olduğu gibi Özbekistan'da da gezilecek ve görülecek yerler vardır. Yerli ve yabancı turistlerin sık sık geldiği alanlar, harika fotoğraf çekinme yerleri ve doğal kültürel mirası ile turistlerin gözdesidir. Özbekistan'a gidenlerin görmek isteyebileceği yerlerin bir kısmı şu şekildedir:

  • Registan
  • Büyük Kalon Minaresi
  • Shahr-i Zindar Heykelleri
  • Gur Emir Mozolesi
  • Metro Taşkent
  • Friday Mosque
  • Bibi Kahnym Camii

Özbekistan'da görülecek yerlerden bir kısmıdır. Buradan da anlaşılabildiği gibi genel olarak eski yıllardan gelen ve ülkenin tarihi izlerini taşıyan yapılar oldukça fazladır. Bugüne kadar korunarak gelen ve gezmeye değer olan bu yapılar, Özbekler tarafından da hala ziyaret edilmektedir.