Bilim - Teknoloji 2001'den beri ilk kez...
Paylaş
2001'den beri ilk kez...

Apple, 2001'den beri yapmadığını, tam 13 sene sonra yaptı. İşte ortaya çıkan sonuç...

Bir süredir Apple Watch'un kendine özel bir yazı tipine, başka bir deyişle karakter tipine sahip olacağını biliyorduk ancak bu yazı tipinin artık bir adı da bulunuyor: San Francisco.

Söylenene göre bu yazı tipi, Apple Watch üzerinde yazıların okunaklı olmaları için tasarlanmış durumda. Büyük boyutlu karakterler bir miktar sıkıştırılarak daha az yatay alan kaplanmasına çalışılmış. Ancak daha küçük boyutlardaki karakterler daha rahat bir şekilde yerleştirilmiş durumdalar ve daha büyük aralıklara sahipler. Noktalama işaretleri de boyut küçüldüğü zaman orantılı olarak küçülüyor. Yazı boyutu değişirken, Apple Watch dinamik bir şekilde biçimler arasında geçişleri gerçekleştirerek berraklığı ve okunurluğu üst seviyede tutmaya çalışıyor.

Geliştiriciler, "Regular" veya "Display" San Francisco sürümlerini yazı boyutlarına göre seçme imkanına sahip olacaklar. Ayrıca, eğer bu yazı tipini beğenmiyorlarsa, istedikleri başka özel yazı tiplerini de kullanabilecekler.

Firmanın 2001'de yayınladığı Myriad dışında, Apple'ın erken 90'lardan beri düzenli olarak özel yazı tipleri yayınlamadığını görüyoruz. iPhone 6'nın ince Helvetica yazı tipinden, Apple Watch'un küçük ekranına özel tasarlanmış bir biçim için vazgeçmek, Apple'ın geçmişe dönük gerçekleştirdiği bir tasarım hamlesi olarak karşımıza çıkıyor. San Francisco'nun güzel gözüken bir yenilik olduğunu kesin ve eğer okunurluğu arttırıyorsa, küçük ekranlarda oldukça uzun bir ömre sahip olabilir...

Haberin Devamı

Resimlerle: Apple modası böyle olur!

Kaynak: CHIP Online