Bilim - Teknoloji Size ne kadar RAM gerekli?
Paylaş
Size ne kadar RAM gerekli?

Bilgisayarların en önemli bileşenleri arasındaki RAM nedir, ne işe yarar; size ne kadarı gerekli?

Çoğu kullanıcı, bilgisayarının içerisinde "RAM" bulunduğundan haberdar olsa da, onun ne olduğunu ve işe yaradığını tam olarak söyleyemez.

Bilgisayarın en kritik parçalarından biri olan RAM, diğer adıyla rastgele erişim belleği, dosyaların hızla yazılıp okunmasına izin veren bir depolama birimidir. Sabit diskler ve diğer diskler, RAM'in yanında çok yavaş kaldıklarından, onun yerini alamazlar. Örneğin düzenlemekte olduğunuz bir Word belgesi, bilgisayarınızın RAM'inde depolanır - RAM'in yüksek hızı, yaptığınız düzenlemeleri anında görmenizi sağlar.

RAM'lerin statik ve dinamik olmak üzere iki türü vardır. DRAM'ler kabaca 60 nanosaniyelik erişim süreleri sunarken SRAM, 10 nanosaniyelik erişim süresi sunabilir. Ancak DRAM, çok daha uygun fiyatlı olması nedeniyle daha yaygındır.

Ne kadar RAM'iniz var?

Bilgisayarınızda ne kadar RAM yüklü olduğunu görmek için öne yeni bir Dosya Gezgini penceresi açın. Sisteminizin simgesini bulun (muhtemelen Bilgisayarım adını taşıyacaktır), üzerine sağ tıklayın ve Özellikler'e tıklayın.

Karşınıza bilgisayarınızın özelliklerinin yer aldığı bir ekran gelecek. Burada Sistem bölümü altındaki "Yüklü Bellek" satırını bulun ve karşısında yazan sayıya bakın..


RAM miktarınız, beklediğinizin altındaysa Windows'la ilgili bir sorun yaşıyor olabilirsiniz. Windows'un 32-bit sürümleri, 4GB'tan fazla RAM'i görmediğinden, 4GB'tan fazla RAM'e sahipseniz 64-bit Windows'a geçiş yapmanız gerekecektir.


RAM'inizden en fazlasını almanın yolu

RAM'inizden en fazlasını almanın yolu

RAM miktarınızı artırmayı düşünmüyorsanız, ondan en iyi biçimde faydalanmanın birkaç yolu var. Görev yöneticisini kullanarak hangi programların daha çok RAM tükettiğini izleyebilirsiniz. Görev yöneticisini açmak için görev çubuğuna sağ tıklayın ve Görev Yöneticisi seçeneğine tıklayın. Açılan pencerede Bellek sütununa bakmanız gerekiyor. Kullanmadığınız programların bol miktarda bellek harcadığını görüyorsanız, onlara ihtiyaç duyup duymadığınızı gözden geçirmenizde fayda olabilir.


Ne kadar RAM'e ihtiyacınız var?

İhtiyacınız olan RAM miktarını belirlemek için kullandığınız programların RAM gereksinimlerine bakmanızda fayda var. Çoğu giriş seviyesi bilgisayarda bulunan 4GB RAM, işinizi görecektir. Ancak 4GB RAM ile video işleme araçları gibi yüksek yoğunluklu programları çalıştırmayı düşünmeyin. Bugün 8GB RAM, standartlaşmaya başlamış durumda. 8GB RAM'i tercih etmeniz halinde bilgisayarınızı yakın geleceğe de hazırlamış olacaksınız. Ciddi bir oyuncuysanız veya video düzenleme yazılımları kullanıyorsanız, 8GB yerine 16GB RAM düşünmenizde fayda var.

Bu arada, sabit diskinizi bir SSD diske yükseltmenin de PC'nizi hızlandıracağını unutmayın.

Haberin Devamı

Resimlerle: Hayatımızı değiştiren 12 bilgisayar

Kaynak: CHIP Online