Yaşam Lokumun lezzet öyküsü...

Lokumun lezzet öyküsü...

Paylaş
Lokumun lezzet öyküsü...

Türk halkının bayram geleneklerinde önemli bir yeri olan bayram şekeri, ustasının hünerli ellerinde 1,5 gün süren mesainin ardından ağızları tatlandırıyor

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kapılarını aralayan lokum fabrikaları, işe hammaddelerin soğuk hava deposundan alınıp, kazanların olduğu bölüme taşınması işlemiyle başlıyor.

Haberin Devamı

Daha sonra nişasta, limon tuzu ve şekerin sulandırılmasıyla devam eden lokum üretiminde, dev kazanlardaki bunaltıcı sıcağa rağmen çalışma temposu düşmüyor. Lokum, sulandırılan nişastanın 1 saat kadar sürekli karıştırılarak kaynatılmasının ardından ustasının göz kararıyla "pişti" demesini bekliyor.

Pişen karışımın içine tercihe göre fındık, fıstık, ceviz veya gül suyu gibi maddeleri karıştıran ustalar, son olarak tarçın ilave ettikleri şireyi tablalara boşaltıyor ve elde edilen karışımı, en az 1 gün süreyle steril ortamda ve oda sıcaklığında "dinlenmeye" bırakıyor.

"Dinlenen" şire, onca işlemin ardından fabrikadaki kadın ustaların maharetli ellerine teslim ediliyor. Kesme aşamasına gelen lokum birbirlerine yapışmaması için pudra şekerine bulanıyor. Lokum parçaları burada cinsine göre makine yardımı ve kadınların ellerindeki dev bıçaklarla doğranıyor. Daha sonra tekrar pudra şekeriyle kaplanan "bayram ikramının vazgeçilmezleri", bu işlemin ardından titiz bir şekilde paketlenerek satışa hazır hale getiriliyor.

Haberin Devamı

Damaklarda bıraktığı tadıyla hafızalarda yer eden lokumun yolculuğu fabrikalarda 1,5 gün süren zahmetli bir hazırlık sürecinin tamamlanması ile son buluyor. Yoğun bir çalışma ve onca emeğin ardından koliler sevkıyat için tırlara yüklenirken lokum ustalarının yüzünde haklı bir tebessüm oluşuyor.

-"GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ"-

Mersin’in en eski lokum ustalarından Hasan Yozgat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lokum üretiminin oldukça zahmetli bir iş olduğuna işaret ederek, "Ama bu bizim mesleğimiz. Her ne kadar bu işin böyle zorlu bir süreci olduğu halk tarafından bilinmese de, biz bir parti lokum için 1,5 gün emek harcıyoruz. Ama özellikle bayram dönemlerinde akrabaları ve sevdikleri ile hasret giderirken ürettiğimiz lokumları yiyenlerin aldığı lezzetten memnuniyet duyması, üretim sürecindeki ’tatlı yorgunluktan’ eser bırakmıyor" dedi.

Bayram nedeniyle Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesindeki üretim fabrikalarındaki yoğunluğun iki katına çıktığını dile getiren Yozgat, Ramazan öncesinde bir ayda kullandıkları hammaddeyi şimdilerde 15 günde rahatlıkla tükettiklerini vurguladı.

Haberin Devamı

İnsanların her geçen gün daha fazla lokum tükettiğini belirten Yozgat, "Bu nedenle artık daha fazla lokum üretiyor ve satıyoruz. Bayram nedeniyle işlerimiz daha da yoğunlaştı. Böyle yoğun talep aldığımız dönemlerde tüm işçilerimizle birlikte geceli gündüzlü çalışarak siparişleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Öncelerde unutulmaya yüz tutan lokumculuk mesleğinin, yeniden gençler tarafından bilinmeye ve talep edilmeye başlaması da, bizim gibi yıllardır bu sektöre hizmet eden lokum ustalarını sevindiriyor" diye konuştu.

Yozgat, piyasada farklı fiyatlardan satılan lokumlarla karşılaşılabileceğini, ancak kaliteli lokumların fiyatının 6 ile 20 TL arasından değiştiğini sözlerine ekledi.

Kerem Kocalar / Sertaç Aksan - AA