www.posta.com.tr
  • Açılış sayfam yap
  • Üye Girişi
  • Canlı Skor
  • RSS
  • Mobil
  • ALTIN84,9930 %-0,44
  • BIST84689 %0,53
  • EURO2,7605 %-0,18
  • USD2,2115 %0,00

Durak Kebap

11 Temmuz 2010
Yazı Boyutu:

Siirt’in ünlü Durak Kebabçısı da İstanbul’a geldi; Fatih Zeyrek’deki Kadınlar Pazarı’nda kuzu etinden ‘bıçak kebabı’nı yiyebilirsiniz. Yanında bir domates salatası, ayrıca bir tabak sumaklı soğan ve bir tabak da acılı domates ezmesi ile sunuluyor. Hepsi dahil 10 TL! Kıyması makineyle değil, geleneksel usülde çift bıçaklı zırhla çekilmiş bu kebap, bana göre biraz yağlı olsa da, çok lezzetli. Dilerseniz, koca bir tas süzme koyun yoğurdundan yapılmış ayran da gelir, köpüğünü kaşıklar, benim gibi afiyetle içersiniz. Tatlı olarak sarı burma var. Ama yaz mevsiminde ‘ kavunlu dondurma’ ya ne dersiniz? Kabuğunun içinde dilimlenmiş yarım kavundan yuvası içinde cevizli kaymak ve Antep fıstıklı dondurma, serin serin bayağı güzel gidiyor; bayıldım. Fiyatı 10 TL, ama porsiyonu o kadar bol ki, 2-3 kişiye yeter de artar. Siirt’teki Durak kebabın kurucusu Nezir Durak’ın oğlu Abdurrahman Durak’la, Siirt kökenli yılların esnafı Veysi ve Selami Erkoyuncu’nun ortak olduğu bu mekanda daha neler yiyebilirsiniz neler: Kuzu şiş, kuzu pirzola (13 TL) , tavuk şiş ya da tavuk kebap (7 TL), ciğer şiş (8 TL); elbette, çiğ köfte (porsiyonu 5 TL) ve süzme mercimek çorbası (2.5 TL) . Fiyatlar makul, lezzetler utandırmıyor. Bir de önünde şirin bir teras var, açık havada kebap yiyoruz. Daha ne olsun. Teşekkürler! (İtfaiye Cad. No 39/B, Zeyrek, Fatih-İstanbul. Tel: 0212 533 31 66)

SELATİN’İN ‘DERELİ O3’ SIZMASI BİR BAŞKA

Sızma zeytinyağı, hassas bir konudur: Kalitesi ve lezeti tartışılmayacak onca sızma yağ arasında hangisini baş pehlivan ilan edebilirsiniz ki? Renkler ve zevkler tartışılmaz: Siz de kimi sızmanın rengine, kokusuna, damakta bıraktığı lezzete bakar, “İşte benim sevdiğim bu” dersiniz. Bu kadar basit... Herkes bilir, benim kadim dostum Evren Ertür’ün memleketi Edremit’in sızmalarına olan düşkünlüğümü. Oğlu Sabit’in Midas markalı sızmasını da beğenirim, kızı Selin’in Selatin markasıyla ürettiği sızmayı da. Soframda her zaman bulunurlar. Ama, itiraf etmeli ki, İtalya’da hem şarap hem de zeytinyağı tadımcılığı eğitimi almış olan Selin Ertür gibi işini Türkiye’de bu denli ciddiye alan pek az üretici vardır. Bundan iki yıl önce, Zeytin Dostları Derneği’nin düzenlediği yarışmada Türkiye birincisi olan Selin kızımız, özellikle, yeri hatta köyü ve tarlası belli zeytin ağaçlarından sınırlı miktarda üretebildiği sızmalarını İtalya gibi dünyaca ünlü ve burnundan kıl aldırmaz bir zeytinyağı ülkesinin kantarına vurdurmaktan çekinmez. Nitekim, bu yıl da Edremit’in Dereli köyündeki ağaçlarından ürettiği 0.3 asitli sızma yağı; ‘Harmonia- Elaioteca Internazionale 2010’ uluslar arası yarışmasında çeşitli kalite testlerini başarıyla geçip, dünyanın dört bir ülkesinden yüzlerce yarışmacı arasından sıyrıldı ve yarı finale kalmayı başardı. Dereli 0.3’ün ilk 10 yağ arasına girememesinin nedeni ise, bence, ‘meyvemsi’ ve ‘otsu’ lezzetinin ortalamanın üstünde olmasına karşılık, ‘keskinlik’ ve ‘ acılık’ yönünden görece düşüklüğü. İtalyan jüri, bizim sızmayı biraz ‘yumuşak’ lezzetli bulmuş anlaşılan. Ama, bu özelliği de Dereli bölgesinin nefis zeytinlerinden kaynaklanıyor. İtalyan damak tadına yüzde yüz uymasa da, bizim damak tadımıza uyuyor vesselam. Gene de ‘notu kıt’ bu jüriden övgü almak ve yarı finale kadar gelmek çok büyük başarı. Selin’i kutluyor ve Dereli 03’ümü afiyetle yudumluyorum. Sızma zeytinyağı da zaten gerçek bir meyve suyu değil mi? (Selatin: Eski Bayramyeri No: 25, Edremit- Balıkesir. Tel: 0266 373 10 87)

BU HABERİ PAYLAŞ
YORUMLAR

Bu haberle ilgili hiç yorum yapılmamış. ilk yorum yazan siz olun