Artun Ünsal ESNAF LOKANTASININ KRALI
HABERİ PAYLAŞ

ESNAF LOKANTASININ KRALI

Haberin Devamı

Bodrum çarşı içindeki Sakallı Restaurant, 1945’ten beri esnafı, turisti güzelce doyurur, fazla da canını yakmaz. Allah uzun ömür versin, Ali Doksan ustanın yaşı seksene yaklaştı; şimdilerde yeğeni Çetin Sönmez nöbette. Salon ve kaldırım, emektar Ragıp Zengin ve Mehmet Şahintürk’e emanet, servis hiç aksamadan yürür. Sakallı’nın Ödemiş tarzı parmak köftesi ünlüdür ama sulu tencere yemekleri de mahcup etmez hani. Nitekim, tattığım bu patlıcan musakka da gerçekten müthiş!

[[HAFTAYA]]

Gün aşırı değişen yemekleriyle liste zengin: Taze fasulye, türlü, zeytinyağlı bakla, orman kebabı, etli biber-kabak dolma, zeytinyağlı yaprak sarma, İzmir köfte, kuzu kapama, tas kebap, fırın tavuk, patlıcan karnıyarık, semizotu... Kabak çiçeği dolması ve sebzeli enginarı da güzel yaparlar. Kışın ‘kenker’ (yabani enginar) yemeği de bulunur. Ve elbette esnaf lokantalarının demirbaşları: Sabahları kelle-paça, gününe göre tavuk ya da mercimek çorbası; kuru fasulye, arada bir nohut ve her daim pilav. Bodrum, İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci pahalı kentidir. Köftenin porsiyonu 7 lira örneğin, iki parmak köfte topu topu ve de garnitürü. Ama tadından yenmiyor. Yine de, üç kap yemekle, adam başı ortalama 12-13 liraya çıkabilirsiniz. Kısacası, Bodrum’un orta yerinde, lezzeti bol, güler yüzlü ve makul bir mekan. Teşekkürler!
Çarşı içi, İş Bankası karşısı, Bodrum-Muğla Tel: 0252 316 66 87


ESNAF LOKANTASININ KRALI

ZEYTiNYAĞI TÜKETiCiSiNE KOLAYLIK

Komili ve Yudam’a bravo!

Market raflarında görücüye çıkan zeytinyağı şişeleri pet ya da camdan, çeşit çeşittir. Ama son günlerde gözüme çarpan iki önemli yenilik gerçekten de övgüye değer:

KOMİLİ’NİN ÖZEL ŞİŞESİ: Komili’nin kenarları zeytin kabartmalı özel şişelerde piyasaya sunduğu kaliteli yağ serisi gözü okşuyor. Bu zarif şişelerin işlevsel kolaylığı da dikkat çekiyor: Zeytinyağınızı sofrada servis için özel bir kaba aktarmanıza gerek yok. Bu yeni şişeyi üst tarafından kavradığınızda, avucunuz küçük göbeğini tümüyle sarıyor. Böylelikle hem şişeyi daha sıkı tutuyor hem de elinize yağ bulaştırmadan kolay eğip dökebiliyorsunuz. Komili bu özel şişeyi geliştirmek için başta önemli bir proje harcaması yapmış ama Paşabahçe’de seri üretime geçilince şişe maliyeti de asgariye düşmüş. Böylece İtalya’dan perakende zeytinyağı satış fiyatlarını arttıran özel şişe ithaline de gerek kalmamış. Kutlarım.

YUDUM’DAN YENİ ŞİŞE KAPAĞI: Yudum’un cam şişeli ‘soğuk sıkma’ sızma yağının yanı sıra daha ucuz fiyatla sattığı pet şişeli natürel sızma ve riviera tipi yağlarının yeni kapakları da harika: Plastik koruyucuyu sıyırıp kapak ortaya çıktığında, kenardaki küçük uzantıya parmağınızla değmeniz yeterli. Kapak kolaylıkla açılıyor. Bu birinci yenilik. İkinci yenilik ise şişenin ağzında kahve cezvesinin ağzını andıran küçük bir uzantının bulunması. Böylelikle yağınızı bir kaba musluktan akıtır gibi boca etmeden, ince ince dökebiliyorsunuz. Çok basit ve o denli akıllı bir yenilik. Teşekkürler Yudum!

BU KiTABI KAÇIRMAYIN!

‘’Mamma Mia’ - İtalyan Mutfağı Hakkında Çok Şey'

Elvan Uysal Bottoni’nin Yapı Kredi Yayınları’ndan (YKY) çıkan ‘Mamma Mia’sı son dönemlerde bana en çok keyif veren yemek kültürü kitabı oldu. 2000 yılından beri İtalya’nın başkenti Roma’da yaşayan bu genç ve yetenekli yazar, bize gerçekten ‘İtalyan Mutfağı Hakkında Çok Şey’ler sunuyor. Kitapta klasik İtalyan yemeklerinin tekdüzeliğinden çok, Roma’dan Napoli, Sicilya ve Sardunya’ya; Milano’dan Floransa’ya yöresel yemek tarifleri ilgi çekiyor.

Elvan Uysal Bottoni’nin ustalığı ise, hem gittiği kentlerdeki maharetli evhanımlarına ilginç yemekler pişirtmek hem de onların kişisel dünyasından kesitler vererek bir çeşit hayat öykülerini bizlere aktarmak. Öyle ya, ‘Ne de olsa mutfak hayat demektir!’ Hemen bir kitabevine gidiniz ve siz de Alberto, Anna Rita, Pucci, Maria Grazia, Lucia, Pina, Giovanna, Maria ‘Anneler’ ve diğerleri ile tanışınız. İtalya’nın farklı bölgelerinde yaşayan ev hanımı ‘mamma’ların ortak tutkusu yemek pişirme aşkları. Öyle güzel tarifler bulacaksınız ki! Yazarın çektiği yer, insan ve yemek fotoğrafları da başarılı. Mutfak geleneklerinin yılmaz bekçisi bu sevimli İtalyan kadınlarını ‘konuşturan’ ve onları yakından tanımamızı sağlayan Elvan Uysal Bottoni gerçekten şahane bir kitap yazmış. Gönülden kutlarım. (YKY, İstanbul, Nisan 2011/30 TL)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder