Artun Ünsal Esnaf lokantasının kralı
HABERİ PAYLAŞ

Esnaf lokantasının kralı

Şişli’deki Erenoğlu’ya uzun süredir uğramamıştım; bir öğle vakti patronlardan Eyüp Güngör’den sıcak karşılama, ortağı Erdoğan Betik’e de selam söyledik. Masamıza geçtik ve yılların emektarı Süleyman Kav’ın güler yüzlü ve usta servisiyle hasret giderdik. Günün çorbası şehriyeli tavuk: İdare eder, meyanesi biraz yoğun. Etli karalahana sarma ise, pek güzel. Semizotundan da tadımlık gidiyoruz, hoş.

Esnaf lokantasının kralı

Kıymalı pırasaya bayıldım; pırasa körpecik, tadı tuzu yerinde... Zeytinyağlı taze enginar da göz ediyor, ama bir dahaki sefere diyelim. Patlıcanlı kuzu islim kebabı, çömlek kebabı, tas kebabı, fırın makarna ve elbette, etli kuru fasulye ve pilav gibi ‘klasikler’ de her zamanki gibi nöbette. Ne çare, yerimiz dar; az pilav ve erik kompostosu ile bu keyifli yemeğimize son verelim. Erenoğlu, pazar hariç her gün sabah erkenden akşam 5’e dek açık. Fiyatlar ise el yakmaz: Çorbalar 3, sebze yemekleri 6, et yemekleri 11, adam başı ortalama 15-22 TL arası. Köklü bir esnaf lokantasının bildik sıcak ortamı da cabası.

Haberin Devamı

Abide-i Hürriyet Cad. Reha Yurdakul Sokak No: 2 Şişli-İstanbul Tel: (0212) 247 98 55

Anavarza’nın krem balı

Yurdum insanı öteden beri bala düşkündür. Dahası, doğrudan tanıdığımız ve güvendiğimiz üreticilerden aldığımız geleneksel, ayrıca ‘organik’, petek ya da süzme balların yanı sıra; süpermarketlerde görücüye çıkan ürünler de son yıllarda ülkemizdeki balcılığın da gerek çeşit, gerek kalite, gerekse ambalajlama yönünde gerçekten bir patlama yaptığını ortaya koyuyor. Bu arada, başta İstanbullu Balparmak Gıda olmak üzere, birçok büyük kuruluş önemli yatırımlara imza atıyor. Adanalı Sezen Gıda da bunlardan biri.

Esnaf lokantasının kralı

‘Anavarza’ markasıyla çiçek balı, keven ve kekik balı, narenciye çiçeği balı gibi çeşitler sunuyor. Ama, bir de ‘krem bal’ı var ki, bayıldım. [[HAFTAYA]]Farklı yörelerin süzme ballarından Mersin Üniversitesi ile ortaklaşa gerçekleştirilen bir AR-GE çalışmasıyla, kontrollü ortamda hafif sertleştirilmesiyle elde edilen bu katkısız balı, tıpkı Anadolu’nun birçok yerinde tattığımız katı pekmez gibi, damlamadan ekmeğinizin üzerine sürebilirsiniz. Çok pratik, lezzetine de diyecek yok.

Haberin Devamı

İstanbul Rumlarından Yemek Tarifleri

Sula Boziz, şimdi de ‘ İstanbul Rumlarından Yemek Tarifleri-Masal Yıllarımın Mutfağı’ ile karşımızda. Kendi de İstanbullu bir Rum aileden gelen, 1980‘den beri Atina’da yaşayan Sula Bozis’in bu yeni çalışması da sadece bir yemek tarifleri seçkisi değil. Geçen yüzyılın ikinci yarısı İstanbul’unun çok kültürlü yaşamından bir ayna. İstanbul Rumlarının yemek gelenekleri ve sofra adablarının yanı sıra, günlük yaşamlarından kesitler sunan bir çeşit mutfak güncesi. Özellikle balık ve deniz mahsulleri, zeytinyağlı dolma ve sarma; ayrıca şekerleme ve komposto meraklıları için hem çok yararlı bir başvuru kaynağı, hem de bir dönemin mutfak ve mutfak dışı ‘sözlü tarihi’.

Sula Hanım, ellerinize sağlık! Yapı Kredi Yayınları İstanbul 2012.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder