Gündem Yaşar Kemal'e 'aydınlanma' ödülü

Yaşar Kemal'e 'aydınlanma' ödülü

Paylaş
Yaşar Kemal'e 'aydınlanma' ödülü

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri 2011 Aydınlanma Ödülü, dünyaca ünlü yazar Yaşar Kemal'e verildi

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde düzenlenen törene katılan Yaşar Kemal’e ödülünü Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Engin Tonguç, Kadir İnanır ve Can Yücel’in kızı Güzel Yücel verdi.

17 Nisan 1940 yılında kurulan Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıldönümü onuruna 2003 yılından bu yana Yeni Kuşak Köy Enstitüleri (YKKED) tarafından verilen Aydınlanma Onur Ödülü bu yıl ünlü yazar Yaşar Kemal’e verildi. Balçova Belediyesi ve YKKED tarafından İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde ödül töreni düzenlendi.

YKKED Genel Başkanı Prof.Dr.Kemal Kocabaş yaptığı açılış konuşmasına 2003 yılından bu yana Aydınlanma Onur Ödülü alan Vedat Günyol, Dr. Engin Tonguç, Server Tanilli, Halit Çelenk, İlhan Selçuk, Türkan Saylan, Cengiz Bektaş ve Genco Erkal’a şükranlarını sunarak başladı. Prof. Kocabaş, Yaşar Kemal’in yazılarında ve yaşamında, köy hayatına ve Köy Enstitüleri’nin gelişmesine yaptığı katkılarından dolayı ödüle layık görüldüğünü ifade etti.

CHP’li Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise Köy Enstitüleri’nin Türk eğitim tarihi içinde atılmış en önemli adım olduğunu vurgulayarak, "Bu modele alternatif bir model bugün bile eğitim sisteminde uygulanamamaktadır. Bu yüzden eğitim sistemimiz yazboz tahtasına döndü. Köy Enstitülerini eğitim hayatımıza kazandıran Cumhuriyet devrimcilerini ve ülkemizin devrimci romancısı Yaşar Kemal’i bu noktada tek yürek olarak görüyoruz" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Konservatuarı sanatçıları müzik dinletisi sundu. Ardından, Prof. Dr. Kemal Kocabaş’ın yönettiği panelde Osman Şahin ve Elif Özmenek Türk Edebiyatı’nda Yaşar Kemal’in etkisi anlatıldı. Konuşmaların ardından Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Dr. Engin Tonguç ve Kadir İnanır, Can Yücel’in kızı Güzel Yücel; Yaşar Kemal’e 2011 Aydınlanma Ödülü’nü ve Ödül Beratı’nı verdi.

Ödülü’nü alan Yaşar Kemal, "Köy Enstitüleri dünyada kurulmuş en büyük enstitülerinden birisidir. Şu anda uygulanan eğitim sistemi ise Yunanistan’da 4’üncü yüzyılda uygulanan bir sistemdir. Anlayacağınız inanılmaz kötü bir sistem uygulanıyor. Ben dünyada nereye gittiysem Köy Enstitüleri’ni anlattım. Bundan sonraki kitabımda da Köy Enstitüleri’ni anlatacağım. Biz bugünün çağdaş Türkiyesi’nde yaşıyorsak bunu Cumhuriyet’in kurduğu Köy Enstitüleri’ne borçluyuz" diye konuştu.

(DHA)

2