Spor Yaşayan efsane Totti'den sahalara veda

Yaşayan efsane Totti'den sahalara veda

Paylaş
Yaşayan efsane Totti'den sahalara veda

Roma'nın kaptanı Francesco Totti, İtalya Birinci Futbol Ligi'nin (Serie A) 38. haftasında Genoa'yı 3-2 yendikleri maçla aktif futbolculuk kariyerini sonlandırdı

Başka büyük kulüplerin astronomik tekliflerini ret ederek, profesyonel futbol kariyerinin 25 yılını da AS Roma'da geçiren kaptan Francesco Totti, bugün son maçına çıkarak, 40 yaşında takımına ve taraftarlara veda etti. Totti, ağlayarak tribünleri selamladı ve "Hiç istemediğim bir an gelip çattı. 25 yıl daha oynayabilirdim, ama lanet olası zaman hızla geçmek istedi ve formayı çıkart, dedi" diye konuştu.


BİLETLER 3 HAFTA ÖNCE TÜKENDİ


Roma Olimpiyat Stadı'nda Genoa ile oynanan, 3-2'lik skorla Roma'nın kazandığı ve Şampiyonlar Ligi'ne gitmeye hak kazandığı karşılaşmada, 10 numaralı formasıyla 36 dakika oynayan Francesco Totti için mütevazı bir veda töreni yapıldı. Totti, karşılaşma öncesi, takımının en ateşli destekçilerinin bulunduğu ve "Totti, Roma demek (Totti é la Roma)" pankartının açıldığı Güney Tribünü'nü selamladı.

Kaptanın vedası nedeniyle maçın biletleri 3 hafta önceden tükenirken, Totti'nin selamlaması sırasında 82 bin kişilik stadyumda uzun süre "Sadece bir kaptan var (c'é solo un capitano)" tezahüratı yapıldı. Binlerce taraftarın, 10 numaralı Totti forması giyerek geldiği tribünlerde, "Sonsuz teşekkürler. Seni unutmak mümkün olmayacak" ve "Sonsuza kadar kaptan (il capitano infinito)" gibi pankartlar açıldı. Bir belediye otobüsü şoförü, Roma'da doğup büyüyen ve takımıyla özdeşleşen Totti'ye olan sevgisini, aracın numarasını bir süreliğine onun forma numarası "10" ile değiştirerek, "Grazie capitano (teşekkürler kaptan)" diye yazdı.


TRİBÜNLER DE FUTBOLCULAR DA ONUNLA AĞLADI


"Tottiday (Totti günü)" etiketiyle sosyal medyada çok sayıda paylaşımda bulunulurken, rakip Genoa takımı da Totti'ye veda için bir jest yaptı. Kulüp, efsanevi futbolcuya, önünde "Genoa Francesco Totti'yi selamlıyor", arka kısmında ise "Aynı forma ile 25 sezon. 786 maç, 307 gol, 2006'da dünya şampiyonu. Francesco Totti futbol tarihinde" yazılı bir tişört hediye etti. Lig 2'nciliği kutlaması da yapılan karşılaşma sonrası sahanın ortasına muşambadan dev bir Totti forması kondu. Romalı tüm futbolcular da, kendi formalarını çıkartarak, 10 numaralı birer forma giydi.

10 numaralı forma giymiş eşi Ilary Blasi ve çocuklarına sarılarak ağlayan Totti, daha sonra tribünlerin önünden uzun bir geçiş yaparak, taraftarı selamladı. Birçok taraftar, futbolcular ve yöneticiler de, bu sırada gözyaşlarını tutamayan Totti ile birlikte ağladı. Kulübün ABD'li Başkanı James Pallotta oyuncusuna sarılarak, Totti formasını sembolize eden ve kulübe sadakatinden dolayı ona teşekkür ettiği bir plaket hediye etti.

LANET OLASI ZAMAN HIZLA GEÇTİ VE FORMAYI ÇIKART DEDİ


Daha sonra duygu dolu bir konuşma yapan Totti, "Ne yazık ki hiç istemediğim bu an geldi çattı. Işıkları kapatmak kolay değil" diye sözlerine başladı. Son günlerde kendisi hakkında yazılan övgü dolu şeylerin kendisini duygulandırdığını ve deli gibi çok ağladığını anlatan Totti, "Omzumda sizlerle geçirdiğim bir 25 yıl var, kolay değil. Şon günlerde eşimle oturduk ve ona bu tek formayla geçirdiğim 25 yıla ait anıları anlattım" dedi ve taraftarlar için yazdığını söylediği bir mektubu okudu.

"25 yıl daha oynayabilirdim. Benim en favori oyuncağım top idi. Ancak hayatta büyüyorsunuz. Lanet olası zaman hızla geçmek istedi, kapımı çaldı ve şunu dedi: Formayı, skarpinlerini çıkart. Artık koşarken yüzümü yalayıp geçen rüzgârı ve kaleyi hedef alırkenki adrenalini hissedemeyeceğim."



ALTIN KALPLİ TOTTI


Futbolculuğu ve aile düzeni kadar sosyal sorumluluk bilinciyle de tanınan Francesco Totti, bugüne kadar 5 kitap yayımladı ve tüm bunların gelirini hayır kurumlarına bağışladı.

Roma Olimpiyat Stadı'nda kendine ait locası bulunan Totti, sakat ya da cezalı olduğunda maçları locasında seyretmiyor ve orada kimsesizler yurdundan gelenleri ya da yoksulları ağırlıyordu.

2005 yılında manken Ilary Blasi ile düğününe de çocukluk arkadaşlarını, doğup büyüdüğü mahallenin sakinlerini ve bakkalını, ilk öğretmenini ve binlerce Roma taraftarını davet etti.

Bu yönleriyle Totti "altın kalpli" ya da "altın çocuk" olarak da anılıyor.

BENZİNCİ OLMAK İSTİYORDUM


Çocukken San Giovanni mahallesinde sokaklarda futbol oynayarak ilk kez topla tanışan Totti, bir röportajında, çocukken hep bir benzinci olma hayali kurduğunu anlatarak, "Çünkü benzin doldurmaya gittiğimizde, pompacıların elinde hep çok para görüyordum ve ben de öyle olmak istiyordum" demişti.

Totti, kariyerinin en güzel ve unutamadığı gününün de, 24 yaşındayken, 17 Mayıs 2001'de takımının lig şampiyonu olduğu gün olduğunu söylemiş, "O günü hiç unutmayacağım. Roma'da herkes çıldırmış gibiydi, her yer sarı-kırmızıydı, bütün araçlardan korna sesleri yükseliyordu. Bir futbolcu, tüm kariyerini böyle bir günü beklemek için de geçirebilir" ifadesini kullanmıştı.

Esma ÇAKIR- DHA

Haberin Devamı