Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yaşla birlikte azalma başlar
HABERİ PAYLAŞ

Yaşla birlikte azalma başlar

Haberin Devamı

Erkeklerde yaşla birlikte testosteron hormonu düşmeye başlıyor. Bu da cinsel isteği ve performansı azaltıyor. Ayrıca uzun süren birliktelikler, eşle uyum da cinselliği etkiliyor. Evliliğin ilk yıllarında günde birden fazla olan ilişki sayısı zamanla seyrekleşiyor.

SORU: Eşim baba olur mu?

Eşim 50, ben ise 32 yaşındayım. Çocuk istiyoruz 1 yıldır korunmadığımız halde olmadı. Eşimin yaşı kısırlığa neden olur mu?

CEVAP

Sadece kadınlar değil, erkekler de 35-40’lı yaşlarda seks açısından düşüşe geçiyor. Yaş doğurganlık açısından erkekler için önemli bir sorun teşkil etmiyor. Ancak varikosel yaşla birlikte ilerlediğinden kısırlık etkisi olabilir. Sağlıklı bir erkek 80’li yaşlarda bile baba olabilir.

SORU: Süre uzar mı?

Boşalmanın alt sınırının 3-4 dakika olduğunu biliyorum. Geciktirici kullanarak süreyi uzatmak mümkün mü? Spreyi kullanmanın zararı var mı?

CEVAP

Dıştan penise sprey sıkarak boşalmayı geciktirme yönteminde sadece cildi uyuşturan bir madde kullanılmaktadır. Bunu krem olarak eczaneden çok daha ucuza da alabilirsiniz. Bu ilaçlar sadece hassasiyeti giderir ve bazı kişilerde bir miktar fayda sağlar. Geciktirici özelliği olan prezervatiflerde de bu madde mevcuttur. Yeterli olmadığı taktirde bir üroloji uzmanı ile görüşmelisiniz.

SORU: Sayı azalır mı?

54 yaşında ve 2 çocuk babasıyım. Eşimle haftada en fazla bir kere beraber olmak bana yetiyor, bu durum normal midir? İlerleyen yaşla birlikte cinsel ilişki sayısı haftada kaçken, yaşın ilerlemesiyle kaça düşüyor?

CEVAP

İlerleyen yaş ile birlikte testosteron hormonunun düşmesi libidoyu, yani cinsel isteği ve cinsel performansı azaltır. Ayrıca ilerleyen yaş ile birlikte uzun süreli partnerlikler, partnerin de yaşlanması gibi nedenler ve sosyal roller de cinsel yaşamı olumsuz yönde etkiler. Genç bir çiftin evliliğin başlarında günde birden fazla olabilecek ilişki sayısı birkaç yıl içinde gün aşırı, çocuklar olmasından sonraki yıllarda haftada 1-2 daha ileri yaşlarda ise daha da seyrelerek sürebilir, bu sayı partner değişikliği halinde belirgin farklılıklar gösterebilir.

SORU: Kalitesi düştü

1 yıldır libidoda düşüş hissediyorum. Kan ve idrar değerlerini size yazıyorum. Bu değerler normal midir? Daha önceleri görsel uyarı ve hayalde bile sıvı gelirken şimdi yok. Sertleşme kalitesi düşük. Bana yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sertleşme ile ilgili sorunları değerlendirirken sadece hormon sonuçları ile tanı konulamaz. Bu sorun, sizin sosyal yaşamınız, genel fizik ve psikolojik durumunuz gibi birçok faktör değerlendirmeye alınarak sorun saptanabilir ve ancak o zaman yararlı olacak tedavi uygulanabilir. Bu konular ile ilgilenen bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder