Ekonomi Yaşlılık ve bakım maaşı almak artık daha kolay

Yaşlılık ve bakım maaşı almak artık daha kolay

Paylaş
Yaşlılık ve bakım maaşı almak artık daha kolay

Yaşlılığı nedeniyle herhangi bir işte çalışamayan ve bu kişilere bakacak birilerinin de olmaması durumunda devlet tarafından vatandaşa aylık bağlanıyor

KAZANCA BAKILIYOR


Bu aylığı almak artık daha kolay. Her türlü aylık geliri 424 TL’nin altında kalan, eşinden ve başka bir yerden geliri olmayanlar bu maaşı alabiliyor. Yani bu yardım yoksullara yapılıyor.


65 YAŞ ŞARTI


Yoksul yaşlı aylığının bağlanabilmesi için kişinin 65 yaşını tamamlamış olması gerekiyor. Aylığı almak isteyenler bulundukları ilçenin kaymakamlıklarına ve vakıflara başvuruda bulunabilir. Başvuru esnasında çok fazla belge ihtiyacı yok. Bürokratik engeller az. Amaç vatandaşın derdine çare olmak. Ödeme üç ayda bir 755 lira olarak yapılıyor, 2018’de 812 lira olacak.


RAPOR ÇOK ÖNEMLİ


Engelli ya da çok yaşlı olduğu için bakıma muhtaç kişilerle aynı çatı altında yaşayanlara, evde bakım aylığı ödeniyor. Bu ödeme aylık 1027 liraya çıktı. Şu ana kadar 700 bine yakın kişinin yararlandığı uygulama kapsamında milyarlarca lira ödeme yapıldı. Ancak çoğu kişi bu uygulamadan habersiz. Şartları taşıyanlar mutlaka başvurmalı.


BURADA DA GELİR...


Evde bakım aylığı alınabilmesi için bakılacak kişiye, tam teşekküllü bir hastaneden sağlık kurulu raporu almak gerekiyor. Maaş için yüzde 50 ve üzerinde engelli olmak gerekiyor. Raporun ‘ağır engelli’ bölümüne ‘evet’ yazılmış olması da isteniyor. Evde bakım aylığı alınabilmesi için engelli ve kendisiyle aynı çatı altında yaşayanların kişi başına düşen gelirinin 847 liradan az olması şart. Bu aylık, bakıma muhtaç kişiye değil bakımı yapan kişiye ödeniyor. Başvuru ‘Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne veya ilçe müdürlüklerine yapılıyor.

Haberin Devamı