Siyaset YAŞ'ta Balyoz krizi
Paylaş
YAŞ'ta Balyoz krizi

Balyoz' soruşturması kapsamında haklarında yakalama emri çıkarılan 11 generalin durumu, dünkü Yüksek Askeri Şura'da kriz çıkardı

...VE YAŞ BAŞLADI

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz cuma günü Balyoz davası kapsamında 102 emekli ve muvazzaf subay hakkında yakalama kararı vermişti. Hakkında yakalama kararı verilenler arasında Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) terfi bekleyen 11 general ve amiral de bulunuyordu. YAŞ dün Balyoz gölgesinde Genelkurmay Başkanlığı Çakmak Salonu’nda başladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında dün başlayan kritik YAŞ toplantısı 4 gün sürecek. Şura kararlarının 4 Ağustos Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulmasının ardından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

IĞSIZ VE BERK

İkisi sivil (Başbakan ve Milli Savunma Bakanı), 15’i asker (13’ü orgeneral, 2’si oramiral) 17 üyesi bulunan YAŞ’ta en çok dikkat çeken isim iki isim 1. Ordu Komutanı Orgeneral Iğsız ile 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk oldu. İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın hazırlanması emrini verdiği iddia edilen Iğsız ile Erzincan’daki Ergenekon davasının bir numaralı sanığı Berk de Başbakan Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile birlikte YAŞ toplantısına katıldı.

BİR İLK YAŞANDI

Böylece ilk kez, terör örgütü kurucusu olmakla suçlanan bir isim, YAŞ’a katılmış oldu. 30 Ağustos’ta emekliliğe ayrılacak olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un son kez katıldığı YAŞ toplantısında önemli kararlar alınması bekleniyor.

Başbuğ’un emekli olmasının ardından, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’in 3 yıl süreyle bu göreve getirilmesinin beklendiği YAŞ’ta komuta kademesi Iğsız’ın durumuna göre şekillenecek.

HAKİMLER ÇALIŞMADI

YAŞ’ta gözler İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nden gelecek karara çevrildi. Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, bir bölümü emekli bir bölümü halen görev yapan 102 asker hakkında yakalama emri vermişti.

102 kişi yakalama emrine itiraz etmişti. İtirazı karara bağlayacak olan 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri dün Beşiktaş’taki adliyeye gelmedi. Hakimler önceki gün adliye gelmiş ancak karar vermemişti. Bu gelişme YAŞ çalışmalarını da yavaşlattı.

DOSYALAR MASADA

134 general ve amiralin terfi ve emekliliklerinin görüşüleceği YAŞ toplantısında 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek dışında hakkında yakalama emri çıkarılan 10 general ve amiralin daha dosyaları görüşülecek. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit görevlerine devam edecek.

BERK GERGİNDİ

Toplantı öncesi basın mensuplarının fotoğraf aldığı sırada gerginliği yüzünden okunan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in durumu tartışmalara neden olacak.

Hükümetin sıcak bakmadığı ancak TSK’nın sahip çıktığı Berk, orgenerallik rütbesinde 3 yılını doldurduğu için bir yıl daha görev yapacak. Orgeneral Berk’in hakkında tartışma çıkmaması için görevinde tutulabileceği ya da Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na getirilebileceği belirtiliyor.

2013’TE ÖZEL

Terörle mücadeledeki hassas bölgede görev yapan ve 2007 yılında orgeneralliğe 1. sıradan terfi eden 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel’in ise Orgeneral Iğsız’dan boşalacak 1. Ordu Komutanlığı’na ya da Orgeneral Atila Işık’tan boşalacak Jandarma Genel Komutanlığı’na getirilmesi bekleniyor.

Bu durumda, Özel, 2011’de Kara Kuvvetleri Komutanı, 2013’te ise Genelkurmay Başkanı olacak. Özel, yaşının müsait olması nedeniyle bu görevde 4 yıl kalacak.

EMEKLİ SUBAYLAR: HARBİYELİLER ALDANMAYACAK

Yüksek Askeri Şura dün kritik toplantısının ilk bölümünü gerçekleştirirken ismi açıklanmayan bir grup emekli subay tarafından ortak bildiri yayınlandı. Bildiride 102 muvazzaf ve emekli subaya Balyoz davası kapsamında yakalama emri çıkarılmasına sert tepki gösterildi.

“Kurşuna dizilen 102 subay” başlığıyla yayımlanan bildiride şöyle denildi: Subaylar imam hatip mekteplerinde ve Amerikan kolejlerinde öğrenim görmezler. Doğruluk, mertlik, şeref, görev ve vatan üzerine Harbiye’de eğitim ve öğrenim görürler. Harbiyeliler aldanmayacak, aldatılamayacak ve tükenmeyeceklerdir. Suçsuz yere 102 silah arkadaşımızı kurşuna dizmeleri, bizim bu çağ dışı siyaset uygulamalarına düşman olmamıza neden olmaktadır.

IĞSIZ SENARYOLARI

YAŞ üyeleri, mahkemenin yanı sıra, bir yandan da önümüzdeki dönemin komuta kademesinin şekillenmesinde en önemli noktayı oluşturan, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız hakkında verilecek kararı tartışıyor.

2006’da orgeneralliğe terfi eden ve dört yılını doldurduğu için görev süresinin 1 yıl uzatılması beklenen Orgeneral Iğsız, teamüller gereği, karargâhtaki en kıdemli orgeneral olduğu için yaş haddinden emekli olacağı 2011 YAŞ’ına kadar Kara Kuvvetleri Komutanı olacak. Ancak Orgeneral Iğsız’ın, İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın hazırlanması emrini verdiği gerekçesiyle bu göreve getirilmesine hükümet kanadının soğuk baktığı öne sürülüyor.

Orgeneral Iğsız olmazsa Kara Kuvvetleri için en güçlü aday emekli edilmesi beklenen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık olacak. Orgeneral Işık bu görevi 1 yıl sürdürecek.

GÜL TERFİLERE KARŞI ÇIKIYOR

Yüksek Askeri Şura’nın ilk gününde, 11 generalin terfisiyle ilgili kriz çözülmedi. Şurada, Milli Savunma Bakanlığı’nın “Yakalama emri terfilere engel değil” yönündeki raporu ele alındı. Askerler rapora dayanarak terfilerde sorun olmadığını dile getirdi.

Başbakanlık ise karşı görüşte ısrarcı oldu. Sonuçta İstanbul 11. Ağır Ceza’dan yakalamaya itirazla ilgili bugün ya da yarın çıkacak kararın beklenmesi uygun görüldü. Bu dosyaların ele alınması ertelendi.

Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün YAŞ öncesi görüştüğü Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’a “Ankara Emniyet Müdürü gibi örnekler var. Hakkında karar çıkan bürokratlar açığa alınıyor. Generallerin terfisi ayrımcılık görüntüsü verir” dediği öğrenildi. YAŞ kararları Köşk onayı olmadan yürürlüğe girmiyor. Bu şartlarda askerin terfi yerine bu 11 subayın görev süresini 1 yıl uzatma formülünü benimseme ihtimali yüksek.

3

Haberin Devamı