Ekonomi Yastık altında sadece altın biriktirmiyorlar

Yastık altında sadece altın biriktirmiyorlar

Paylaş
Yastık altında sadece altın biriktirmiyorlar

Gümüş fiyatındaki hızlı artışın altını geride bırakması nedeniyle, vatandaş gümüşü de yatırım aracı olarak görüp yastık altında biriktirmeye başladı

İstanbul Gümüş Takı İmalatçıları ve Toptancıları Derneği (İGTİTD) Başkanı Hüseyin Günaydın, Türk halkının eskiden dolar, ağırlıklı olarak da altını yastık altına koyduğunu ancak artan fiyatından dolayı gümüşü de bu kategoriye dahil ettiğini söyledi.

Gümüş fiyatları son iki yılda yüzde 100'ü aşan bir yükseliş gösterirerek, altını geride bıraktı.

Günaydın, "Vatandaş bir yatırım aracı olarak görmeye başladığı gümüşü de yastık altına koyuyor. Gram gümüşler de satılıyor. Altına göre fiyatı daha uygun olduğu için kilo ile gümüş alımlarının da başladığını duydum" dedi.

Fiyatının çok yükseldiği dönemlerde gümüş bozduranlar da olduğunu anlatan Günaydın, gümüşte 925'ten aşağısının ayar olarak kabul görmediğini, Avrupa’ya ihraç edilen 800 ayarın pek tercih edilmediğini, 925 altı ayar gümüşlerin daha çabuk karardığını, fiyatın artmasına karşın parlaklığından dolayı gümüşte ayarın düşmediğini söyledi.

PİYASADA DURGUNLUK VAR

Gümüş fiyatındaki yükselişten dolayı daha hafif ürünlere kayma olduğunu, artık kalın zincirlerin pek satılmadığını, bu tür ürünlere turistlerin ilgisinin de azaldığını belirten Günaydın, piyasada bir durağanlık olduğunu, ihracatlarında da azalma bulunduğunu kaydetti.

Takıda altın tercih edenler, bu metalin fiyatındaki yükseliş nedeniyle gümüşe yönelirken, gümüş severler de son 2 yılda yüzde 100'ü aşan fiyat artışından dolayı bijuterilerde satılan imitasyon ürünlere rağbet etmeye başladı.

Günaydın, metal fiyatlarındaki yükseliş dolayısıyla satışlarda düşüş olduğunu, bunun gümüşe de yansıdığını ifade ederek, yeteri kadar gümüş stoğu bulunduğunu, buna karşın fiyatın arttığını, bunun da sirkülasyonun azalmasına ve imal edilen miktarın düşmesine neden olduğunu söyledi.

Günaydın, “Bunu dünya belirliyor. Fonlar alıyor, fiyatını yükseltiyor, sonra düşürüyor, tekrar yükseltiyorlar. Bizim de canımızı okuyorlar. İmalatçı bunların umurunda değil” dedi.

Gümüş satışlarındaki durgunluğun hem metal fiyatlarındaki yükseliş, hem de Türkiye'nin çevresindeki durum, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan gelişmelerden kaynaklandığını ifade eden Günaydın, ihracat yapılan Suriye, Irak, Mısır, Fas, Tunus ve Cezayir'deki karışıklıklardan dolayı bu ülkelerdeki müşterilerinin gelemez olduğunu, Ukrayna'daki krizin henüz atlatılamadığını, Rusya'nın ise kendilerinden vergi aldığını söyledi.

Yurt dışı gibi yurt içi satışlarının da azaldığını, bundan dolayı sektörün sıkıntı içinde olduğunu dile getiren Günaydın, 2007'ye göre gümüş takı satışlarında yüzde 30'lara varan düşüşün söz konusu olduğunu bildirdi. Günaydın, “Altın fiyatlarındaki yükseliş gümüşe, gümüş fiyatındaki artış da metal değeri olmayan takılara, yani imitasyona akımı hızlandırdı. Şu anda imitasyonun yıldızı parlıyor. Çünkü aynı görünüm elde edilebiliyor” şeklinde konuştu.

A.A.

Haberin Devamı