Esra Karayel Yatırımcılar güvenli liman arıyor
HABERİ PAYLAŞ

Yatırımcılar güvenli liman arıyor

Küresel piyasalarda tedirginlik sürüyor. Bu durum, borsalarda dalgalı hareketlere neden oldu. Faizler ve döviz ise bir miktar düştü.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-Küresel mali piyasalarda tedirginliğin devam etmesi, dış borsalarla birlikte endekse de olumsuz yansıdı. Macaristan kaynaklı ekonomik riskler ve Amerika tarafından gelen zayıf istihdam verileri sonrasında, borsalara satışlar geldi. Buna karşın Avrupa Merkez Bankası’nın piyasalara güven veren açıklamaları ve Çin’in ekonomik verilerinin çok iyi gelmesi, moralleri bir miktar düzeltti. Asya ve Uzak Doğu borsalarında yükseliş ile İspanya tahvil ihalesine yönelik yoğun talep, borsalara gelen alımlara hız kazandırdı. Hafta boyunca dalgalı seyir izleyen endeks, 55 bin 131 puan kapattı.

Haberin Devamı

-Para piyasalarında, yurtdışında İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının faiz kararları takip edildi. Piyasa beklentisi doğrultusunda bankalar, faizlerde değişikliğe gitmedi. Yurtiçi piyasalarda açıklanan nisan sanayi üretim rakamları, çarkların dönmeye devam ettiğine işaret etti ve bu durum piyasalara olumlu yansıdı. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 tahvilde faizler, cuma günü yüzde 8.83 seviyesinden kapanış yaptı. Döviz piyasası: Döviz dalgalı seyir izledi. Dolar 1.5800, euro ise 1.9150 lira seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Türkiye’deki gelişmeler iyimser olsa da Avrupa’da yaşanan ekonomik sorunların devam etmesi, yatırımcıları güvenli liman arayışına itiyor.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Piyasalarda, Avrupa’da yaşanan ekonomik sorunların global büyümeyi olumsuz etkileyeceği kaygısı tedirginlik yaratıyor. Bu nedenle Avrupa’nın dışında gelen ekonomik veriler, borsalarda yönde etkili oluyor. Türkiye ekonomisine ilişkin veriler, daha iyimser olsa da genele yayılan olumsuz hava nedeniyle endeks, satış baskısına maruz kalıyor. Yatırımcılar ise dalgalanmaların yüksek olduğu bu dönemde, riskten kaçınma isteği nedeniyle güvenli liman arayışında. Yurtiçinde salı günü açıklanacak işsizlik rakamları önemli. Amerika’da ise enflasyon verileri ve konut rakamları diğer kritik veriler. Yatırımcılar güvenli liman arıyor.

Haberin Devamı

-Para piyasalarında, perşembe günü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı dikkatle izlenecek. Banka, toplantıda ekonomiye ilişkin genel değerlendirmeler yapacak. Ekonomik veriler takip edilecek. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 vadeli tahvilde faizler, yüzde 8.80-8.90 bandında hareket edecek. Döviz piyasası: Avrupa ve Amerika’da açıklanacak ekonomik veriler önemli. Dolarda dirençler 1.5850 ve daha üstte 1.5900 seviyesinde bulunuyor. Destekler ise 1.5750 ve daha altta 1.5700 seviyelerinde gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Yön yukarı gözüküyor

Soru: İki ay önce 3.88 maliyetle Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisse senedi aldım. Kısa ya da orta vadede ne kadar olur? Şubat ayında gördüğü 7.60 zirvesini tekrar görebilir mi? İsa Ovar/İSTANBUL Cevap: Değerli okurum, Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın son dönem mali tabloları olumlu gözüküyor. Şirket hisselerinin son 52 haftalık getirisine bakıldığında ise yüzde 127 getirisi bulunuyor. Vakıf Gayrimenkul hisseleri son bir yıl içinde en yüksek 7.60, en düşük 3.34 seviyesini görmüş. Hisseler zirve noktasını tekrar görebilir. Ancak bunun için kesin bir tarih vermek zor. Şirket ile ilgili orta ve uzun vade için olumlu beklentiler var. Sizin alım fiyatınız da iyi gözüküyor. Piyasalardaki gelişmeleri ve endeksin hareketini takip ederek beklemenizde fayda var. Burada getiri vade ve getiri hedefiniz de önemli. Teknik olarak yön uzun vade için yukarı olarak gözüküyor.

Haberin Devamı

Mali tabloları inceleyebilirsiniz

Soru: Selamlar Esra Hanım. Pazar günleri kıymetli yorumlarınızı okuyorum. Bizleri aydınlatıyorsunuz. Sağolun, varolun. Ben Menderes Tekstil hisselerinin akıbetini soracağım size. Beni çok üzdü. Büyük miktar yatırım yapmıştım. Çok zarardayım. Maliyetim 0.72 oldu. Dünyada endeks düştü ama son bilançosuna karşın bu kadar düşmemeliydi. Maliyet altı satmayı düşünmüyorum, bir sene de olsa bekleyeceğim. Yine de sizce geleceği nasıl? Bana düşüncelerinizi bildirirseniz sevinirim. Melek /ANKARA Cevap: Değerli okurum, görüşleriniz için teşekkürler. Menderes Tekstil’in son dönem mali tabloları incelendiğinde, finansal borçlarında yüksek rakamlar dikkat çekiyor. Benim değerlendirmelerimde önerdiğim hisselerin hem temel hem de teknik açıdan olumlu verilere sahip olması önemli. Hissenin son bir yıllık performansına bakıldığında ise yüzde 52.63 getirisi bulunuyor. En yüksek 0.76, en düşük 0.32 seviyesini görmüş. Mali tabloları inceleyerek izlemenizde fayda var.

Getiri ve maliyet önemli

Soru: Esra Hanım merhaba. Köşenizi her hafta ilgiyle takip ediyorum. Değerli çalışmalarınızla bizlere ışık tutuyorsunuz. Yirmi yıldır borsa ile ilgimi koparmadım. Sizden Net Holding, İhlas Holding, Silverline ve Avrasya hisseleriyle ilgili değerlendirmelerinizi rica edeceğim. Bu hisselerden en az ikisinde bir kaç ay bekleyebilirim. Çalışmalarınızda başarılar. Sağlık ve esenlikler dilerim. Nurullah Çelik/İZMİR Cevap: Nurullah Bey, değerli görüşleriniz için teşekkürler. Bilgi istediğiniz şirket hisselerinde teknik olarak yön, orta ve uzun vade için yukarı gözüküyor. Bununla birlikte bu hisselerin mali tablolarını da inceledim. Ancak daha detaylı analiz çalışmasını, yer azlığı nedeniyle mail adresinize göndereceğim. Bu hisselerde getiri hedefinizi ve maliyet fiyatlarınızı gönderdiğiniz takdirde daha sağlıklı analiz yapma imkanım olur. Piyasadaki gelişmelerle hisseleri izlemeniz gerekli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder