Yaşam Yavru ebabil kuşu koruma altına alındı

Yavru ebabil kuşu koruma altına alındı

Paylaş
Yavru ebabil kuşu koruma altına alındı

Ağrı Cumhuriyet Caddesi'nde uçamayan bir kuş gören vatandaşlar, internetten yaptıkları araştırmada kuşun cinsinin ebabil olduğunu öğrendi

Vatandaşlar, yavru ebabil kuşunu Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ekiplerine teslim etti.

Ağrı Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Necati Kara, göçmen kuş olan ebabilin, bütün ihtiyaçlarını havada karşılayan, uçarken böcek, sinek avlayarak beslenen hatta havada uyuyan kuş olduğunu anımsattı.

'YÜKSEK YERLERE İHTİYAÇ DUYARLAR'


Vatandaşların bulduğu yavru ebabil kuşunun gerekli kontrollerinin ardından doğaya salınacağını belirten Kara, "Şu an kuşta bir sıkıntı görünmüyor. Ebabil kuşları yürüme özelliklerinin olmayışı nedeniyle havalanmaları için yüksek yerlere ihtiyaç duyarlar. Yere düşmeleri durumunda yüksek bir yere tırmanırlar ya da yüksek bir yere çıkmaları için yardıma ihtiyaç duyarlar." diye konuştu.

EBABİL KUŞU NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

EBABİL TÜM ÖMRÜNÜ UÇARAK GEÇİRİYOR


Ebabil kuşları diğer kuşlardan farklı olarak tüm ömürlerini uçarak geçiriyor. Sadece üremek için yere konuyorlar ve bir daha havalanmıyorlar. Kendilerine has kanat yapısı uçarken aynı zamanda uyumalarını sağlıyor. Tam canlı türlerinden kaçtıkları için nadir görülüyorlar. Halk arasında Ebabil kuşu görenlerin o yıl hiçbir sıkıntı yaşamayacaklarına inanılıyor.

KUR’AN’DA ADI GEÇİYOR


Ebabil, Kur’an-ı Kerim’de adından söz edilen ender kuşlardan bir tanesi. 570 yılında Yemen Valisi Ebrehe, Kabe’yi yıkmak için fil ordusu ile Kabe’ye hareket eder. Kabe’nin girişinde Ebabil kuşlarından oluşan sürü, gagalarıyla taşıdıkları taşları fil sürüsünün üzerine bırakır. Ebrehe’nin fil ordusu atılan taşlarla yenik düşer. Fil suresinde de bu olay anlatılır.


EBABİL KUŞUNUN ÖZELLİKLERİ


* 16–17 cm boyunda, kentlerde ve açık alanlarda yaşayan, genellikle kırlangıçla karıştırılan bir kuş türüdür.

* Kırlangıçlara göre kanatları daha uzun ve kavislidir.

* Gece-gündüz havada kalır ve uçarken uyurlar. Geceleri gören bir türdür.

* Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar.

* Sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar. Ayaklarının üstünde diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramazlar.

- Türkiye'de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç ederler

AA

Haberin Devamı