Gündem Yavru kaplumbağalara işkence

Yavru kaplumbağalara işkence

Paylaş
Yavru kaplumbağalara işkence

Hatay'ın İskenderun Körfezi'nde boyunlarından iple bağlanarak işkenceyle öldürülen 3 yavru deniz kaplumbağası karaya vurmuş olarak bulundu

Mustafa Kemal Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, bir ihbar üzerine İskenderun Körfezi'nde işkence edilerek öldürülmüş 3 yavru deniz kaplumbağası bulduklarını söyledi.

Yavru deniz kaplumbağalarının kendini bilmez bazı kişiler tarafından naylon iple boyunlarından birbirlerine bağlanıp denize bırakıldığını belirten Turan, "Hayvanlar, birbirlerinden kurtulmak için çırpınırken suyun dibine batmışlar orada da boğularak ölmüştür. Sonra da karaya vurmuşlar" dedi.

"BALIKÇILAR DA ÖLDÜRÜYOR"

Kaplumbağa ve fok balıklarının nesillerini sürdürmek için İskenderun Körfezi'ne geldiğini kaydeden Turan, "Ancak birçok kötü muameleye maruz kalıyorlar.

Bazıları balıkçıların oltalarındaki yemleri almak için takılıyorlar. Balıkçılar, olta çekildiğinde kaplumbağa veya fokla karşılaştığında korkudan veya sinirinden başına çekiç veya benzeri aletle vurarak öldürüyorlar. Balıkçıların ağlarına takılanlar da ölüyor.

Ayrıca deniz ticareti yoğun olduğu için gemilerin pervanelerine de takılıp ölenler oluyor. Ben balıkçıların biraz daha duyarlı olmasını istiyorum. Nesli tehlikede olan canlılar.

Kaplumbağa ölüm vakaları çok alıyoruz. Bir hafta içerisinde ölü kaplumbağalar ve yunus balığı ile karşılaştık. Deniz ile iştigal eden herkesin korumacı bir yaklaşım ile yaklaşmalı, bu canlılar kesinlikle tehlikeli zararlı canlılar değildir. Bunlarda geleceğe bırakacağımız doğal miraslarımızdır" diye konuştu.

Ufuk AKTUĞ/Hatay (DHA)