Opr. Dr. Hande Akbaş Yayılmadan tedaviye başlayın
HABERİ PAYLAŞ

Yayılmadan tedaviye başlayın

Haberin Devamı

HPV virüsü siğillere yol açıyor. Cinsel ilişki yoluyla bulaşan bu virüs yayılmaya çok meyilli. Vakit kaybetmeden doktora başvurup tedavisi için harekete geçmek gerekiyor...

İlişkide canım yanıyor

24 yaşında kızım. Vajinamın gerisinde et beni gibi bir şeyler çıktı. Bazen kaşıntı yapıyor. İlişkiye girerken de canım acıyor. Bana yardımcı olun. Ne yapacağım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tarif ettiğiniz yapı büyük ihtimalle HPV denilen virüse bağlı oluşan siğiller. Bunlar genellikle kötü huylu değildir. Çoğunlukla ilişki yoluyla bulaşırlar. Maalesef yayılmaya meyillidirler. Bir an önce doktora başvurup siğilleri aldırın. Yoksa o bölgede başka yerlerde de çıkacak ve çıkarılmaları sizin için daha zahmetli olacaktır. Ayrıca mutlaka rahim ağzı kanseri taraması için kendinize vajinal smear de yaptırın.

Cinsellik yasak mı?

26 yaşındayım, hamileyim. İlişkiye girmenin bebeğe zararı olur mu? Kaçıncı aya kadar ilişkiye girebiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamilelik sorunsuz geçiyorsa, yani erken dönemde kanama veya sonraki dönemlerde erken doğum tehdidi gibi riskler bulunmuyorsa o zaman gebelikte 28’inci haftaya kadar cinselliği yaşayabilirsiniz. Ama yine de bebeğin ilişkiden minimum etkilenmesi için sizin üstte olacağınız pozisyonlar sağlıklı olacaktır. Ayrıca meni içindeki bazı faktörler doğum eylemini başlatabileceğinden son aylarda eşinizin içinize boşalmamasını önermekteyiz.

Rahmim küçülmüş

7 aydır adet görmüyorum. 9 aylık evliyim. Doktora gittim, rahim küçüklüğü teşhisi konuldu. Neden adet göremiyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim küçümesi genellikle menopozdaki hastalarda görülür. Sizde adet düzensizliği hatta son 7 aydır adet görememe erken menopoz bulgusu olabilir. Mutlaka üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir hekime başvurup yumurtalık rezervinize hem ultrason hem de kan yoluyla baktırmanızı öneririm. Erken menopoz ise bu durum genellikle ön planda genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar ve tedavisi yoktur.

Kanamam oldu, neden?

54 yaşındayım. 2.5 yıldır menopozdayım. Ama bu dönemde kanamam oldu. Doktor ultrason çektirdi. Sonucu yazıyorum. Hastalığım nedir? Tedavisi nasıl yapılır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadının 1 yıl adetten kesilmesi durumuna menopoz denilir. Bu süreden sonra kadında vajinal kanama olmaması gerekir. Olması halinde rahim iç duvar kalınlığı ultrason yardımıyla ölçülmeli ve biyopsi alınmalıdır. Biyopsi sonucuna göre hastalığın tanı ve tedavisine karar verilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder