Gündem Yaz bitti yine terk edildiler

Yaz bitti yine terk edildiler

Paylaş
Yaz bitti yine terk edildiler

Marmaris'te yazın bitmesiyle birlikte heves uğruna alınan çok sayıda köpek ve kedi, tatilciler tarafından yine terk edildi.

Sokaklar ve barınaklar sahipsiz kalan hayvanlarla doldu. Duruma tepki gösteren hayvanseverler "Bakamayacaksan alma" diyerek tepkilerini dile getirdi. Armutalan Belde Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’nde gönüllü olarak çalışan İskoç Jeannie Thirkill, sokağa bırakılmış hayvanların daha iyi şartlarda hayatlarını sürdürebilmeleri için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Sokak ve barınaklardaki hayvan sayısının artmasının Marmaris’te tatilini geçiren bilinçsiz turistlerden de kaynaklandığını belirten Thirkill, "Yaz aylarında Marmaris’te tatilini geçiren bazı tatilciler özellikle çocukların hevesi üzerine köpek sahibi oluyor ya da karne hediyesi olarak onlara köpek alıyor. Tatil bitince köpekleri yanlarında götürme imkanları ve evlerinin köpek bakmaya uygun olmaması nedeniyle hayvanlarını sokağa terk edip gidiyorlar. Barınaktaki birçok köpek bunlardan oluşuyor" dedi.

’ÇÖZÜM, MİKROÇİP TAKMAK’

Thirkill, Marmaris’teki barınaklarda, haski, Alman kurdu ve boxer gibi çok sayıda özel cins köpeğin bulunduğunu kaydetti. Marmaris ile İçmeler ve Armutalan beldelerinde hayvan barınağı olduğunu belirten Thirkill, "Marmaris’teki barınakta geçen yıl bu dönemde 250 köpek varken bu sayı şimdi 300’e çıktı. İçmeler’deki 50 hayvan kapasiteli barınak ise 70 köpek bulunuyor. Armutalan’daki barınakta ise geçen yıl 5 olan köpek zsayısı ise bu yıl 30’a yükseldi. Bunlar sadece barınaktakiler, bir bu kadar da sokaklara terkedilen hayvan var.

Haberin Devamı

Bunun çözümü için mikroçip sistemi şart. İlerleyen günlerde valiliğe mikro çip sisteminin yaygınlaştırılması için bir dilekçe vereceğiz. Böylelikle çip üzerinden okutarak terkedilen hayvanın sahibini bulup geri, vereceğiz, aynı zamanda da ceza kesebileceğiz. Böylelikle sokaklara hayvan bırakılmasının önüne geçilebileceğini düşünüyorum" dedi. Barınağa getirilen sahipli hayvanların psikolojik olarak büyük sıkıntılar çektiğini belirten Thirkill, şunları söyledi: "Sahipli bir hayvanın barınağa alışması 2-3 ayı buluyor. Biz öncelikle gelen hayvanı 10 gün boyunca sahibinin arayacağını düşünerek ayrı bir odada tutuyoruz. Bu süre sonunda hayvan ameliyatla kısırlaştırılıp aşılanıyor ve işaretleniyor. 1 hafta 10 günlük iyileşme sürecinin ardından da uyum sağlaması halinde diğer hayvanların yanına alınıyor."

Doğuş Esat BERME/DHA