Derya Özel Yaz hastalıklarına özel
HABERİ PAYLAŞ

Yaz hastalıklarına özel

Kışın gripten ve soğuk algınlığından şikayet etsek de yazın hastalıklar şekil değiştirerek karşımıza yine çıkıyor. İç Hastalıkları/Gastroenteroloji Kliniği’nden Yrd. Doç. Dr. M. Fatih Aydın yaz hastalıklarını önlemek için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

- Açık renkli, rahat, sık dokunmuş giysiler giyilmeli. Bol dokunmuş kıyafetlerde güneş boşluklardan yine deriye nüfus ederek sizi rahatsız edebilir, bu nedenle kıyafetlerin sık dokunmuş olmasına dikkat edilmeli.

- Kenarlı şapka takılmalı. Sadece ön tarafı koruyan, kafayı açıkta bırakan şapkalar tercih edilmemeli.

Haberin Devamı

- Güneş gözlüğü kullanılmalı. Güneş ışığı altında sürekli gözlük kullanmayan kişilerin gözlerini kısması, akşamüstü baş ağrılarına neden olur.

- Bol sıvı tüketilmeli. Vücuttan ter ile tuz da atıldığı için sadece su değil, ayran ve soda gibi içerisinde tuz bulunan sıvılar da tüketilmeli.

- Güneş altında alkollü ve asitli içecekler tüketilmemeli. Bu içecekler bilinç merkezini etkileyip sıcak çarpmasını maskeleyebilir, öldürücü sonuçlar ortaya çıkabilir.

- Karpuz ya da dondurma tüketilebilir. Bu yiyecekler terle kaybedilen sıvıyı yerine koyuyor.

- İş yerlerinde yazın klimalar 18-22 derece arasında kullanılmalı.

- Arabalarda camlar kapalı tutulup klima çalıştırılmalı. Aksi takdirde ısı farkına bağlı olarak ‘kamyoncu hastalığı’ da denilen yüz felçleri ortaya çıkabiliyor. Camı açık tutup sağ taraftan sıcak hava sol taraftan ise soğuk hava geldiği zaman yüz felçleri görülüyor.

- Güneş altında spor yapılmamalı. Güneş doğduktan hemen sonra, güneş batmadan hemen önce ya da sonrasında spor yapılmalı.

- Her spor faaliyetinde, her saat için dört bardak, yani bir litre sıvı tüketilmeli. Kişi 2 saat spor yapıyor ise ekstradan alması gereken sıvı 2 litre. Bu, vücuda alınan sıvı günlük su tüketimi dışında tüketilmesi gereken miktar.

- Çocukları, evcil hayvanları araba içinde yalnız bırakmamalı. Araba içindeki ısı 60 dereceye kadar çıkabiliyor.

- Yaz aylarında sıcak çarpmasını önlemek için gün içinde iki ya da üç kere ılık su ile duş alınmalı. İş yerlerinde bu mümkün olmadığı için gün içinde eller, ense kökü gibi bölgeler ılık su ile ıslatılmalı.

Haberin Devamı

- Sabah işe gitmeden önce vücut ısısını düşürmek için, akşam ise bütün günün terinin ve toksinlerin arınması için ılık su ile duş alınması gerekli.

Otorite meselesi

Çocuğun gelişimi için ona gerektiği zamanlarda hayır diyebilmek kişiliğinin gelişip şekillenmesine, sorumluluk sahibi olmasına, özgür ve yetenekli bir birey olmasına yardımcı olur. Çocuğun her istediğinin yapılmasıyla kazandığı anlık mutluluklar, ileride mutsuz bir birey olmasına neden olabilir.

Anne ve babanın getirdiği sınırlar ve bu anlamda “hayır” denilmesi, çocuğu üzmekten çok ona güven verir. Tutarlı bir şekilde, anne babaların çocuklarına gerektiğinde hayır diyebilmeleri çocukta güven duygusu uyandırır ve bazı şeylerin gerçekleşemeyeceğini anlamalarını sağlayarak, olgunlaşmalarına destek olur. kırmadan ona hayır demeyi öğretmenin yollarını Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, şu şekilde sıralıyor:

- Çocuğa hayır kelimesi net, kendinden emin ve kararlı bir şekilde söylenmeli, böylece çocuğun ciddi olunduğunun farkına varması sağlanmalıdır.

Haberin Devamı

- Belli bir durum için hayır denildiği zaman bundan vazgeçilmemeli, verilen kararda net olunmalıdır. Çocukla bu konuda gereksiz bir tartışmaya girilmemelidir.

- Hayır diyen anne ve babanın ses tonu kızgın ya da yalvarır şekilde olmamalıdır. Aksi halde, çocuk tarafından ciddiye alınmayabilir.

- Göz temasına önem verilmeli ve çocuğun anlayabileceği cümleler kurulmalıdır.

- ‘Hayır’ı çocuğa kabul ettirirken ödüllendirme yöntemi tercih edilmeli, anne baba bu durumdan olan memnuniyetini belli etmelidir. Böylece çocuk bunu görecek, kendini iyi hissedecek ve olumlu davranışları sürdürmeye devam edecektir.

Etkinlik kuşu

Yazın en serin yerler sinema salonları olduğu için gidilebilecek filmlerin de bir listesini çıkarmak gerek. Küçük Şovalye Trenk, Buz Devri 5 gibi filmlerin hemen ardından The BFG filmi de vizyona girdi. Charlie’nin Çikolata Fabrikası, Matilda gibi dünyaca ünlü çocuk kitaplarının yazarı Roald Dahl’ın beyazperdeye uyarlanan ve yönetmenliğini Steven Spielberg’ün yaptığı filmde, fantastik bir dünyanın kapıları açılıyor.

10 yaşındaki yetim Sophie, bir dev tarafından kaçırılınca elbette ömrünün sonunun geldiğini düşünür çünkü devler çocukları yemeleriyle ünlüdür! Ancak bu dev diğerlerinden çok farklıdır, insanları yemekten vazgeçmiştir ve üstelik son derece de iyilikseverdir. THE BFG, Sophie ile yalnızlığını paylaşmak isteyen devin yaşadığı cesaret, dostluk ve macera dolu hikayesini konu alıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder