Gündem Yaz saati bitmedi, iş yolculuğu karanlıkta başlıyor

Yaz saati bitmedi, iş yolculuğu karanlıkta başlıyor

Paylaş
Yaz saati bitmedi, iş yolculuğu karanlıkta başlıyor

Türkiye'de yaz saati uygulamasının devamına karar verilmesinin ardından, İstanbul ve batı illerinde, sabah işe gitmek zorunda olanlar evden gece karanlığında çıkıyor. Gün ışığını saat 07.38’de gören İstanbul'da, karanlıktaki koşturmacaya öğrenciler de katılıyor

Toplu ulaşım araçlarına ulaşmak için birbirleriyle yarışan İstanbullular bu yarışı artık karanlıkta yapmak zorunda kalıyor. Avcılar, Mecidiyeköy, Cevizlibağ gibi onbinlerce kişinin aynı saatte buluştuğu ana arterlerde ilginç görüntüler ortaya çıkıyor. Buralardaki koşuşturmaya sabah ezanları eşlik ediyor.

Karanlıkta yapılan yoluculuğun süresi oturulan ve işyerlerinin bulunduğu semtlerin birbirine olan uzaklığına göre değişiyor. Ama büyük çoğunluk karanlıkta başladığı işbaşı koşuşturmasını gün doğduğunda tamamlıyor.


YOLCULAR ANLATIYOR: OTÜBÜSTE UYUYORUM


İşte onlardan birinin işbaşı yolculuğu şöyle: Avcılar’dan ilk düzenli metrobüs sefer saati 06.00. Yeşilkent, Tahtakale gibi mahallerden birinde oturup, bu ilk sefere yetişecek kişinin evinden saat 05.00 sıralarında çıkması gerekiyor. Minibüs bu İstanbullu’yu metrobüse yetiştiriyor. Yaklaşık 1 saatlik bu yolculuk karanlıkta yapılıyor ama bitmiyor. 1 saatlik... hatta daha fazla.., İstanbul’un diğer yakasına geçecek olanlar için bile önlerinde gün ışığını görmeden yapılacak yolculuk var. O yolcuların yolculuk hikayelerinin herbiri birbirinden farklı ama yaşadıkları aynı.

08.00’DE BİLE DÜNYA YENİ AYDINLANIYOR


Bir yolcu, "Esenyurt’tan Kadıköy’e gidiyorum. 5.30’da kalktım, 08.00’de ancak varıyoruz. Yaz saati çok iyi olmadı. Çok karanlıkta oluyoruz. Saat 07.00’de bile hava karanlık. 1 saat geri alınsa iyi olacak. 08.00’de bile dünya yeni aydınlanıyor" derken, bir başka yolcu "Söğütlüçeşme’ye gidiyorum. Saat 5’e çeyrek kala uyanıyorum. 8.30’da varıyorum. İnşaatta çalışıyorum. Yol uzun başka çare yok. Otobüste uyumaya çalışıyoruz" dedi.

"Bence de saat değişmeli. 5’te kalkıyorum. 7.15 gibi Zincirlikuyu’da oluyorum. Dış ticaret uzmanıyım. Günlük 3 saatim yolda geçiyor" diyen yolcuya bir diğeri "Ben de değişmesini istiyorum. Bayağı zorlanıyoruz. 5’te çıkıyorum yola. Akşam 6-7’de evde oluyorum. Karanlık, zor oluyor. Lütfen değişsin" diyerek destek çıktı.

Bir başka yolcu ise "3 saat.. 5.30’da kalkıyorum, 3 saatim yollarda geçiyor. Saat 5.30’da kalk, işe gidinceye kadar 1.5 saat gidiş, 1.5 saatte de geliyoruz" diye konuştu.


06.00’DA D-100: FARLARIN AYDINLATTIĞI YOLDA ADIM ADIM


Gece karanlığında yolculuk toplu ulaşım araçlarını kullananlarla sınırlı değil. İşte İstanbul’un kalbi D-100 karayolunda durum.. Bugün saat: 06.00. Trafik, işbaşı trafiği. Yani sorunlu.. Sıkışık.. Yavaş ama neredeyse her iş günü benzer manzarayla karşılaşan İstanbullu sürücüler için önemli bir fark var artık, o da bu yolculuğun gece karanlığında yapılması.


ÖĞRENCİLER DE KARANLIKTA YOLLARDA


Gün ışığını saat 07.38’de gören İstanbulluların karanlık koşuşturması arasında öğrencilerin varlığı da dikkati çekiyor. Birçok kişiye göre İstanbul’da işe ya da ilk ders saatine yetişmek isteyip de bu yolculuğu karanlıkta yapmak zorunda kalanlar durumdan şikayetçi.

DHA